Sony zvýšila zisk o 68 procent

ČTK
27. 4. 2006 11:01
Tokio - Japonská elektrotechnická společnost Sony hospodařila ve fiskálním roce 2006 s provozním ziskem na asi 38 miliard Kč. Proti roku 2005 je to nárůst o 68 procent.

Tržby se zvýšily o 4,4 procenta na 7,48 bilionu jenů, nicméně předpověď na současný fiskální rok nevyzněla dobře. Fiskální rok končí vždy v březnu.

Firmě pomohl prodej televizorů s plochou obrazovkou, převážně na bázi tekutých krystalů (LCD), měla ale i vyšší zisk z investice do pojišťovnictví. Z jednotlivých výrobků Sony registruje vysokou poptávku po televizorech řady Bravia a pomohl jí i slabší kurz jenu.

Management ale varoval před poklesem zisku v současném fiskálním roce, který skončí v březnu 2007. Sony se chystá uvést na trh nový model herní konzoly PlayStation 3, se kterým má vyšší náklady, než předpokládala. Podnik už zahájení prodeje musel odložit.

Dobře se prodávala i přenosná zařízení PlayStation Portable, anebo počítače Vaio. To firmě pomohlo smazat negativní dopady rychle klesajícího prodeje tradičních televizorů na bázi katodové trubice, i vliv nákladů na restrukturalizaci.

Na letošní rok Sony předpovídá v divizi her velké ztráty, konkrétnější informace ale bude znát až po listopadovém zahájení prodeje nové konzoly PlayStation 3.

Provozní zisk za celou skupinu se má v tomto roce snížit o 48 procent na 100 miliard jenů, zatímco analytici předpovídali pokles jen na 171,2 miliardy jenů.

Sony předestřela nepříznivý výhled navzdory tomu, že by jí měly výrazně klesnout náklady na restrukturalizaci. Podnik je započítal už v předchozím roce, který byl prvním rokem ozdravného programu.

V jeho rámci firma počítá s uzavřením několika továren a předpokládá, že propustí zhruba 10.000 lidí, připomíná agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy