Slovensko si věří, v roce 2009 chce být tygrem Evropy

Aktuálně.sk
26. 10. 2008 17:40
Fico předpovídá nejvyšší ekonomický růst

Bratislava - Navzdory celosvětové krizi přišel z Bratislavy sebevědomý vzkaz: Slovenská vláda věří, že v příštím roce bude mít země jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik Evropy.

"Dopad finanční krize na domácí hospodářství nebude tak výrazný, jako v zemích, které musí lít miliardy eur do bank, aby zachránily své finanční systémy," řekl premiér Robert Fico. "My tento problém naštěstí nemáme."

Odhadl, že Slovensko by mohlo mít nejrychleji se rozvíjející ekonomiku v Evropě.

Elektrárna i silnice

Růstu mají pomoci připravované velké investiční projekty.

Začátkem listopadu by tak například měla začít výstavba třetího a čtvrtého bloku atomové elektrárny v Mochovcích. Jde o investici v hodnotě zhruba 70 miliard slovenských korun.

Ještě do konce roku by pak měly být zahájeny práce na rychlostní silnice R1 mezi Nitrou a Zvolenem a začátkem roku 2009 úsek dálnice D1 v hodnotě několik desítek miliard korun.

Škrty a úspory

Vláda očekává růst i navzdory tomu, že chce výrazně snižovat zadluženost veřejných financí. Bratislava se zavázala dostat se na deficit ve výši 1,7 procent hrubého domácího produktu.

"Vláda je odhodlaná ukázat, že nerozhazuje. Chci, aby deficit rozpočtu na rok 2009 byl historicky nejnižší," řekl premiér.

Kabinet proto chystá balíček úsporných opatření. Úspory nemají zasáhnout sociální oblast a podporu podnikání. "Tím pádem škrty zasáhnou resorty, jakým je například armáda," řekl Fico.

 

Právě se děje

Další zprávy