Sklárny zaplatí za kartel půl miliardy eur

pra
28. 11. 2007 16:35
Evropská komise udělila pátou největší pokutu
Sídlo Evropské komise
Sídlo Evropské komise | Foto: Reuters

Brusel - Čtyři firmy vyrábějící skla pro okna, dveře či zrcadla zaplatí pokutu ve výši 486,9 milionu eur (téměř 13 miliard korun). Za kartel jim ji udělila Evropská komise.

Firmy se údajně domlouvaly na růstu cen a podmínkách na trhu, což je nelegální. Za to si odnášejí pátou největší pokutu za kartelovou dohodu, jakou kdy komise udělila.

Největší částku, 148 milionů eur, zaplatí americká firma Guardian. Britská společnost Pilkington Plc by měla zaplatit 140 milionů eur a francouzská firma Saint-Gobain 133,9 milionu eur.

Poslední pokutovaná společnost zaplatí 65 milionů eur. Je jí belgická firma Glaverbel SA, která se přejmenovala na AGC Flat Europe a spadá pod největšího výrobce skla na světě. Tím je japonský koncern Asahi Glass Company.

Pokuta za kartel

Server FinančníNoviny.cz doplňuje informaci, že dvě z pokutovaných firem mají zastoupení i v Česku. Firmě Saint-Gobain patří litomyšlská společnost Verte, která ze skleněných vláken vyrábí technické tkaniny. Její roční obrat činí kolem pěti miliard korun.

Belgická AGC Flat Europe má v Teplicích svoji pobočku AGC Flat Czech. Ta vlastní pět výrobních závodů a 16 distribučních společností v České republice, Polsku a na Slovensku. Těžištěm výroby je produkce plochého skla.

Kartelovou dohodu se podařilo odhalit s pomocí národních úřadů, řekla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Nezákonné schůzky společností probíhaly přinejmenším v letech 2004 a 2005. Tehdy podniky jednorázově zvýšily ceny a následně je stabilizovaly.

"Evropská komise nebude tolerovat, aby společnosti podváděly spotřebitele pevně stanovenými cenami a připravily je tak o výhody jednotného trhu Evropské unie," sdělila Kroesová. Pokutované firmy dohromady ovládají asi čtyři pětiny trhu s plochým sklem v Evropské unii.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy