Samsung hlásí rekordní prodej telefonů. Soudům navzdory

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 10. 2012 12:40
Čtvrtletní zisk jihokorejské firmy se meziročně téměř zdvojnásobil
Foto: androidauthority.com

Soul - Jihokorejský Samsung hlásí rekordní prodeje chytrých telefonů. Ve třetím čtvrtletí jich prodal téměř dvakrát více než loni, a to navzdory pokračujícím právním bitvám s konkurenčním Applem.

Jak zástupci Samsungu v pátek oznámili, očekávaný provozní zisk za červenec až září činí 8,1 bilionu wonů (140 miliard korun). Pokud se toto číslo potvrdí, bude o 1,5 procenta vyšší, než očekávali analytici.

Celkové tržby se vyšplhaly na 52 bilionů wonů (900 miliard korun), ve stejném období minulého roku to bylo 41,3 bilionu wonů (715 miliard korun).

Jak připomíná server BBC, Samsung zatím zveřejnil pouze informace ohledně smartphonů. Celkový výsledek se chystá publikovat v průběhu října.

Boj o patenty může uškodit

V dalších měsících mohou firmě uškodit hlavně patentové spory, které vede s Applem hned na několika kontinentech. Navrch má přitom zatím spíše Apple. Ten například minulý měsíc v Kalifornii vysoudil miliardu dolarů, kterou mu Samsung musí zaplatit. Nyní Apple usiluje o zákaz prodeje více než dvaceti zařízení od jihokorejského výrobce.

Právě chytré telefony mají klíčový podíl na celkovém zisku skupiny, která dále dodává na trh například televizory či polovodiče. Podle serveru ABC News se na hospodářském výsledku podílejí až 70 procenty.

Počet prodaných smartphonů přesáhl podle Samsungu 57 milionů kusů, z toho přes 20 milionů představoval nový model Galaxy S III. Pro srovnání, ve druhém kvartálu se jednalo celkem o 50,5 milionu telefonů.

Samsung Galaxy Beam, smartphone s projektorem:


 

Právě se děje

Další zprávy