Co může způsobit soud. Samsung ztrácí miliardy

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 8. 2012 16:30
Investoři tak reagují na pokutu, kterou firmě uložil soud v Kalifornii
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Soul - Jihokorejská společnost Samsung již doplácí na páteční rozhodnutí kalifornského soudu. A to doslova.

Trhy zareagovaly na verdikt, že bude platit více než miliardu dolarů pokutu, a poslaly akcie skupiny nemilosrdně dolů. V pondělí jejich hodnota klesla o 7,7 procenta a hodnota elektronického giganta se tak snížila o 12 miliard dolarů (238 miliard Kč).

Podle agentury Reuters největší technologická firma světa z hlediska tržeb zažila podobný propad naposledy před necelými čtyřmi lety.

Zároveň ale Reuters připomíná, že ceny akcií Samsungu se nadále pohybují zhruba 75 procent nad průměrem posledních dvanácti měsíců. Nahoru je v poslední době vyhnaly především rekordní prodeje smartphonů a tabletů. Ty se nyní na tržbách podniku podílejí zhruba sedmdesáti procenty.

Samsung Galaxy Beam, smartphone s projektorem:

Strach ze zákazu

Apple ovšem již vzkazuje, že ještě neřekl své poslední slovo. Ve druhé polovině září má soud v San José projednávat jeho návrh, aby se telefony Galaxy S a Galaxy S II nebo tablet Galaxy Tab 10.1 od Samsungu nesměly na americkém trhu už vůbec prodávat.

Jak také píše Bloomberg, mezi investory se šíří nejistota, zda Apple nedosáhne zákazu prodeje i v případě klíčového telefonu Galaxy SIII, kterého se jen od jeho uvedení v květnu prodalo na 10 milionů kusů.

Celkem 1,05 miliardy dolarů (přibližně 20,9 mld. Kč) musí Samsung konkurenčnímu Applu zaplatit za zneužití šesti ze sedmi patentů k jeho tabletu iPad a chytrému telefonu iPhone.

Triumf americké skupiny Apple, která tak posílí své postavení na rychle rostoucím trhu mobilních zařízení, je možné vnímat také jako vítězství nad Googlem. Právě na jeho operačním systému Android jsou výrobky od Samsungu založené.

Samsung Galaxy Tab: Testovali jsme konkurenta iPadu:

 

 

Právě se děje

Další zprávy