Růžové dolary se točí. Američtí gayové krizi nevnímají

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2008 14:47
Vydělávají na tom státy, kde se gayové žení a lesby vdávají
Zatímco heteropáry počítají každý dolar, gayové a lesby utahovaní opasků neplánují v takové míře.
Zatímco heteropáry počítají každý dolar, gayové a lesby utahovaní opasků neplánují v takové míře. | Foto: Aktuálně.cz

Boston - Vydělávají slušné peníze, dopřávají si luxusu a spoření na horší zítřky příliš neřeší. Takoví jsou údajně američtí gayové a lesby. Jejich růžové dolary nyní těší hlavně obyvatele Massachusetts a Connecticutu.

Poté, co začátkem listopadu odmítli uzákonit manželství stejnopohlavních párů obyvatelé Kalifornie, gayové a lesby se rozhodli spojit své životy na východním pobřeží. "Kalifornie ztrácí, zatímco Connecticut a Massachusetts na tom vydělávají," tvrdí ekonomka z University of Massachusetts M.V. Lee Badgettová.

"Myslím, že gayové a lesby dobře vědí, že právo vdávat se a ženit jim není dáno navždy, proto pokud se chtějí vzít, vezmou se. Maximálně budou mít levnější svatby," dodává.

A souhlasí s ní i Bob Witeck, ředitel Witeck-Combs Communications. "Zatímco heteropáry počítají každý dolar, gayové a lesby utahovaní opasků neplánují v takové míře," tvrdí.

Podle jím zveřejněné studie nesou gayové menší finanční zátěž, protože tvoří menší rodiny, řada z nich nemá děti, a spoření tak pro ně není důležité. "Samozřejmě, že ekonomické zpomalení ucítí všichni, ale někteří (a gayové budou mezi nimi) podstatně méně," dodává Witeck.

Moc růžových dolarů

A sílu růžového dolaru ilustruje statistikami z posledních let. Podle průzkumu Marketresearch.com totiž více než 15 milionů amerických gayů a leseb ročně utratí 724 miliard dolarů, což je řadí mezi nadprůměrné spotřebitele. Rádi si totiž dopřávají cestování, večeře v restauracích i luxusní zboží.

Gayové více cestují i utrácejí, tvrdí statistiky.
Gayové více cestují i utrácejí, tvrdí statistiky. | Foto: Reuters

Podle communitymarketing.com například ve Spojených Státech vlastní cestovní pas 76 procent gayů a leseb, ale jen 30 procent dospělých Američanů jakékoli sexuální orientace. Gay dovolené jsou většinou delší - 29 nocí v hotelu v porovnání s průměrnou dovolenou se šesti přespáními.

Travel Industry Association zase uvádí, že gayové také utrácejí více než heterosexuálové. Podle průzkumu gayové na své poslední dovolené utratili asi 800 dolarů, o třetinu víc než heterosexuálové (540 dolarů).

Nová Anglie je gayů ráj

Hoteliéři a restauratéři v Massachusetts a Connecticutu se tak nemají čeho obávat. Podle červencové studie University of Massachusetts se totiž od roku 2004 v Massachusetts nechalo oddat více než 32 tisíc párů z jiných států, což podle ekonomů přispělo k vytvoření 330 pracovních míst a státní pokladně přineslo 111 milionům dolarů.

To samé se nyní očekává v Connecticutu, který svatby uzákonil 12. listopadu. A podle aktivistů z Gay & Lesbian Advocates & Defenders budou gay svatby rozšířeny do všech států Nové Anglie už v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy