Růst francouzské ekonomiky zrychlil

čtk
10. 11. 2005 9:58
Paříž - Tempo růstu francouzské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,7 procenta z 0,1 procenta v druhém čtvrtletí.

Tempo růstu je ejrychlejší za více než rok. Informoval o tom v dnešním prvním rychlém odhadu francouzský statistický úřad INSEE.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zvýšení hrubého domácího produktu pouze o 0,5 procenta. V případě, že v posledních třech měsících roku bude růst nulový, vykáže podle INSEE druhá největší ekonomika eurozóny za celý letošní rok nárůst HDP o 1,5 procenta.

Výsledky jsou příznivou zprávou pro vládu, která doufá, že silný ekonomický růst vytvoří nová pracovní místa a omezí vysoký deficit státního rozpočtu. Ministr financí Thierry Breton v dnešním rozhovoru v rozhlasu dodal, že výsledky potvrzují, že vláda dokáže splnit cíl ekonomického růstu pro letošní rok, který je stanoven na 1,5 až dvě procenta. Oživení ekonomiky potvrzují i další indikátory, včetně spotřeby, rekordního vývozu v září i rostoucí průmyslové výroby, dodal Breton.

Pro příští rok počítá vláda s růstem ekonomiky o dvě až 2,5 procenta. Breton však upozornil, že přes poslední pokles cen ropy zatím nelze říct, že ropný šok je již zažehnán. Nepokoje, které se na předměstích francouzských měst rozšířily v posledních dvou týdnech, nebudou mít podle něj na ekonomiku dopad, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy