Rusko má velkorysý rozpočet

eko, ČTK
7. 12. 2005 15:34
Moskva - Ruská Státní duma ve čtvrtém a posledním čtení schválila návrh federálního rozpočtu na příští rok. Souhlasila tak s vládním plánem velkorysých výdajů, jenž se před důležitými volbami snaží povzbudit náladu obyvatelstva.

Pro rozpočet hlasovalo 342 poslanců, proti 89. Dumu ovládají zákonodárci oddaní prezidentu Vladimiru Putinovi, a sbor tak většinou pouze potvrzuje vládní předlohy.

Rozpočtový návrh počítá s nárůstem výdajů o 22 procent na 4,27 bilionu rublů, tedy 148 miliard dolarů (3,7 bilionu korun). Přebytek rozpočtu dosáhne 776 miliard rublů, tedy 3,2 procenta hrubého domácího produktu, a proti letošnímu přebytku asi sedmi procent bude méně než poloviční. Rusko má velké přebytky díky vysokým příjmům z exportu ropy.

"Je to rozpočet pro rozvoj. V jeho rámci budeme moci poprvé podnikat kroky ke zlepšení života obyčejných lidí," citovala předsedu dumy Borise Gryzlova agentura ITAR-TASS. Rozpočet tak bude klást důraz na projekty zejména ve zdravotnictví a školství.

Rusko bude v roce 2007 volit nový parlament. Další rok pak skončí druhé a podle ústavy poslední Putinovo období ve funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy