Těžba ropy v Rusku prudce vzrostla

ČTK, eko
2. 11. 2005 11:29
Moskva - Těžba ropy v Rusku stoupla v říjnu na nové postsovětské maximum.
Růst těžby má pokračovat i nadále.
Růst těžby má pokračovat i nadále. | Foto: Aktuálně.cz

Těžba se v říjnu zvýšila o 90.000 barelů denně, tedy o 0,9 procenta, na 9,62 milionu barelů denně. Zaznamenala tak nejprudší meziměsíční nárůst za poslední rok. Oznámilo to dnes ministerstvo energetiky. Analytici předpokládají, že těžba bude pokračovat v růstu i v příštích měsících.

V období od ledna do října se ruská produkce ropy meziročně zvýšila o 2,7 procenta na 9,41 milionu barelů denně. Podle makléřské společnosti UFG by měla těžba v celém letošním roce stoupnout o 2,6 procenta.

Růst produkce ropy v Rusku se v červnu obnovil po osmi měsících stagnace, za kterou podle analytiků stály vysoké daně a rozpad ropného gigantu Jukos. V loňském roce tempo růstu těžby zpomalilo na devět procent z rekordních 11 procent v roce 2003.

Na říjnovém nárůstu těžby se podíleli zejména největší ruský producent ropy Lukoil a jeho menší konkurent Slavněfť. K růstu výrazně přispěla rovněž státní společnost Rosněfť, která loni v nucené dražbě získala hlavní těžební divizi Jukosu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy