Řecko odkoupí dluhopisy za 10 miliard v holandské aukci

ČTK ČTK
3. 12. 2012 11:11
Investoři oznámí, za kolik jsou ochotni dluhopisy prodat, a pak se dozvědí kupní cenu
Protesters hold Greek flags in front of the Greek parliament during a demonstration against the upcoming visit by German Chancellor Angela Merkel in Athens October 8, 2012. About 6,000 policemen will be deployed in the capital for her six hour visit, turning the city centre into a no-go zone for protest marches planned by labour unions and opposition parties. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Published: Říj. 8, 2012, 4:55 odp.
Protesters hold Greek flags in front of the Greek parliament during a demonstration against the upcoming visit by German Chancellor Angela Merkel in Athens October 8, 2012. About 6,000 policemen will be deployed in the capital for her six hour visit, turning the city centre into a no-go zone for protest marches planned by labour unions and opposition parties. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Published: Říj. 8, 2012, 4:55 odp. | Foto: Reuters

Atény/Londýn - Řecko zahajuje odkup svých státních dluhopisů a využije k němu takzvanou modifikovanou holandskou aukci. To znamená, že investoři oznámí, za kolik jsou ochotni své dluhopisy prodat, a teprve pak bude stanovena kupní cena.

Atény přitom už dříve avizovaly, že na odkup dluhopisů nehodlají vynaložit víc než deset miliard eur (téměř 253 miliard Kč).

Řecko podle tamní agentury pro správu státního dluhu (PDMA) stanovilo minimální cenové pásmo 30,2 až 38,1 procenta, zatímco maximum je v pásmu 32,2 až 40,1 procenta. Záleží na splatnosti dluhopisů, protože na trhu jsou papíry s různými splatnostmi. Odkup dluhopisů má Řecku pomoci snížit zadlužení o více než 20 miliard eur (asi 505 miliard Kč).

Investoři musejí do 7. prosince oznámit, zda mají o nabídku odkupu zájem. Vypořádání transakce se předpokládá 17. prosince. Odkup dluhopisů je klíčovou podmínkou k tomu, aby Řecko mohlo pokračovat v čerpání slíbené finanční pomoci od mezinárodních věřitelů. Bez této pomoci by Řecku reálně hrozilo riziko státního bankrotu.

V Bruselu dnes odpoledne budou jednat ministři financí eurozóny, kteří se budou zabývat právě podmínkami odkupu řeckých dluhopisů.

Ceny řeckých státních dluhopisů po oznámení podrobností odkupu zamířily prudce vzhůru, i když podrobnosti zůstávají vágní. Více informací se očekává na dnešní schůzce Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. Například u dluhopisů splatných v roce 2023 cena vzrostla o 2,68 na 37,87 bodu. To odpovídá poklesu výnosu o více než jeden procentní bod.

Odkup řeckých státních dluhopisů se dohodl minulý týden na schůzce věřitelů, což je vedle zemí eurozóny také Mezinárodní měnový fond (MMF). Na schůzce se dohodly také další podmínky pro snižování zadlužení Řecka a věřitelé rovněž schválili, že uvolní další tranši slíbeného úvěru. Řecko má ještě do konce roku dostat asi 34 miliard eur, zbytek z asi 44 miliard má začátkem příštího roku uvolnit měnový fond.

 

Právě se děje

Další zprávy