Řecká nezaměstnanost je rekordní, mladí jsou bez práce

ČTK ČTK
6. 12. 2012 12:37
Míra nezaměstnanosti v zemi vystoupila na rekordních 26 procent
Foto: Reuters

Atény - Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na nové rekordní maximum 26 procent kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V srpnu činila nezaměstnanost podle revidovaných údajů 25,3 procenta. 

Míra nezaměstnanosti v Řecku nyní dosahuje více než dvojnásobku průměru eurozóny. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, v srpnu předpověděl, že v příštím roce se míra nezaměstnanosti v Řecku vyšplhá na 28 až 29 procent. 

Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. Ve věkové kategorii do 24 let přesahuje míra nezaměstnanosti 56 procent. V kategorii od 25 do 34 let činí více než 34 procent, uvedl statistický úřad. 

Celkový počet registrovaných nezaměstnaných v Řecku se v září meziročně zvýšil o 38 procent na rekordních 1,3 milionu. Míra nezaměstnanosti v Řecku se začala zvyšovat v září 2009. Od té doby se téměř ztrojnásobila, napsala agentura Reuters. 

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku.Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se letos sníží o 6,5 procenta. 

Řecko se již pátým rokem nachází v hospodářské recesi. V příštím roce čeká ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 procenta, oživení se očekává až v roce 2014. Předpokládá se, že výkon řeckéekonomiky od začátku recese celkově klesne téměř o čtvrtinu. 

Ministři financí eurozóny a zástupci MMF minulý týden schválili balík opatření ke snížení řeckého dluhu. Dohodli se rovněž na uvolnění dalších zhruba 44 miliard eur (1,1 bilionu Kč) z finanční pomoci pro Řecko.

 

 

Právě se děje

Další zprávy