PVT mění majitele i název, chce na burzu

dkl
17. 1. 2007 13:45
Praha - Firma s více než padesátiletou historií přechází do rukou polské firmy Asseco a přijme i její jméno.

V posledním čtvrtletí by se varšavská burza mohla dočkat i akcií "nové" firmy Asseco CR. Generální ředitel Adam Goral uvedl, že prodejem čtvrtiny akcií by rádi získali až půl miliardy korun.

Ty by pak rád využil na další nákupy menších softwarových firem. Nyní jedná o akvizici tří takových.

Bývalá PVT bude po energetické skupině ČEZ a textilní firmě Pegas třetí českou společností, která vstoupí na polský kapitálový trh.

PVT loni podle generálního ředitele Mariana Pijarského vykázala tržby kolem 1,1 miliardy korun a hrubý zisk okolo 50 milionů korun. Letos plánuje zvýšení tržeb na 1,2 miliardy a růst zisku o 80 až 100 procent.

Firma PVT byla založena roku 1954 pod názvem Ústav mechanizované evidence. V roce 2003 firmu získalo konsorcium složené z Prokom Software, J&T Finance a Middle Europe Investments.

To se tedy definitivně zbavuje firmy, která se zabývá tvorbou informačních systémů a počítačových technologií.

Téměř tisíc firem s Poláky

Polské firmy ale mají o tuzemský trh velký zájem. Svůj podíl ve firmách tu má podle údajů agentury ČEKIA 928 společností.

Největším polským podílníkem v "české" firmě je PKN Orlen, který ve svých rukou třímá více než 62 procent akcií petrochemického Unipetrolu. Hodnota polského podílu přesahuje jedenáct miliard korun.

Daleko za ním je pak účast Anwilu ve Spolaně. Anwil vlastní přes čtyři pětiny podílu, a vlastní tak necelých 900 milionů korun.

I třetí největší polský akcionář investoval do chemického průmyslu, když krakovská Pliva vstoupila do Lachemy a získala třetinu akcií.

Ale polské společnosti mají zájmy i o jiné oblasti. V jejich rukou je například firma Soare sekt, která vyrábí šumivá vína, či Sunset Suits, která šije pánské obleky.

Bez započítání Unipetrolu mají v Česku polské firmy podíly za necelé dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy