Přímé investice: Česko je dvacáté

17. 10. 2006 13:51
Praha - Česká republika se za loňský rok zařadila mezi dvacet největších příjemců investic na světě.

Je jedinou z deseti nováčků EU, kterému se povedlo probojovat mezi nejlepší dvacítku. Nové země EU dohromady dokázaly přilákat investice ve výši 34 miliard dolarů.

Investoři u nás v loňském roce utratili jedenáct miliard dolarů, což je téměř 250 miliard korun. Přitom o rok dříve to bylo "pouze" pět miliard dolarů.

Na celém světě přímé zahraniční investice dosáhly 916 miliard dolarů a meziročně se zvýšily o téměř třicet procent. Do Česka z nich tak šlo něco málo přes jedno procento.

Nejvíce přímých zahraničních investic získala Velká Británie, a to především díky konsolidaci Royal Dutch Shell.

Na druhém místě skončily Spojené státy a třetí Čína. Mezi velké rozvíjející se ekonomiky, které přilákaly množství zahraničních
investic, se loni zařadily Singapur, Mexiko a Brazílie.

Tyto informace byly zveřejněny ve zprávě World Investment Report při příležitosti Konference OSN.

Dobrý směr

"ČR zažívá v posledních letech rekordní období. Struktura investic také ukazuje, že naše strategie zaměřovat se na získávání technologicky vyspělých investic je správná," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda.

Podle René Samka z agentury CzechInvest v poslední době roste podíl přímých zahraničních investic z rozvojových zemí, jako je Tchajwan, Čína či Indie. V rozvinutých zemích se v loňském roce uskutečnilo devět z deseti zahraničních akvizic.

CzechInvest již například zprostředkoval 13 investičních projektů z Tchajwanu s celkovou výší investice přes šest miliard korun. "Další expandující zemí je Indie. Za ovládnutí zahraničních firem indické firmy jen za letošek utratily sedm miliard dolarů. Kromě ocelářského giganta Mittal Steel je nejnovějším příkladem koupě Avia Letňany indickou společností Ashok Leyland," uvedl Samek.

Foto: Jiří Kropáček

Mezi další rychle rostoucí sektory podle něj patří farmaceutika a zejména informační technologie. "Podstatné je také to, že indické firmy mají potenciál i k novým investičním projektům. Příkladem je centrum sdílených služeb, které v Brně vybudoval indický Progeon," podotkl Samek.

Česko je lákavé

Obchodní rada indického velvyslanectví v ČR Rameš Čander dnes novinářům řekl, že Česko je pro indické investory velmi atraktivní díky své geografické poloze ve středu Evropy a kvalifikované pracovní síle.

"Tyto faktory investorům přináší velké výhody," uvedl a podotkl, že o ČR se nyní zajímají další indické společnosti působící například v oblasti služeb, informačních technologií, automobilového průmyslu či potravinářství.

Značná část zahraničních investic loni směrovala do služeb, hlavně bankovnictví, telekomunikací a realit. Nejprudší nárůst přímých investic zaznamenal těžařský sektor, především těžba ropy.

S dalším vysokým růstem investic počítá UNCTAD i v letošním roce. Přispět k tomu mají zahraniční fúze a akvizice, které za prvních šest měsíců letošního roku stouply o 39 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy