Polsko:Ekonomika se lepší, chybí reformy

čtk, eko
6. 1. 2006 11:34
Varšava - Tempo růstu polské ekonomiky v letošním roce zrychlí na 4,2 procenta díky vyšším investicím a silnému exportu.
Foto: Profimédia

Zemi však chybějí rozpočtové reformy, jež jsou zapotřebí k lepšímu hodnocení její úvěrové spolehlivosti. Agentuře Reuters to řekl analytik Edward Parker z ratingové společnosti Fitch.

"Makroekonomické vyhlídky Polska jsou velmi příznivé. Očekáváme, že růst ekonomiky v letošním roce zrychlí na 4,2 procenta z necelých čtyř procent loni," prohlásil Parker. Dodal však, že deficit polského rozpočtu by letos mohl navzdory dobré makroekonomické výkonnosti a stoupajícím rozpočtovým příjmům překročit plánovaných 30,5 miliardy zlotých (zhruba 230 miliard Kč).

Fitch hodnotí polské dlouhodobé devizové závazky stupněm BBB+ s pozitivním výhledem a polská vláda věří, že země je zralá pro zlepšení ratingu. Podle Parkera však společnost Fitch od loňského března, kdy změnila výhled ratingu na pozitivní, nezaznamenala žádné rozpočtové zlepšení a nadále má pochybnosti ohledně proveditelnosti rozpočtového plánu pro letošní rok.

"Pozitivní výhled u polského ratingu signalizuje, že Fitch rating během příštích dvou let spíše zvýší než ne. Navzdory vytvoření nové vlády a návrhu rozpočtu pro rok 2006 však přetrvává značná nejistota ohledně rozpočtových vyhlídek," řekl Parker. Dodal, že existence menšinové vlády vzbuzuje obavy, zda se nezbytné rozpočtové reformy podaří prosadit.

Společnost Fitch loni zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o stupeň. Česko si zvýšení ratingů zasloužilo silným ekonomickým růstem, hospodářskou integrací se západní Evropou a umírněným vnějším zadlužením. Rating dlouhodobých devizových závazků České republiky zvýšila Fitch na stupeň A z předchozího A-.

 

Právě se děje

Další zprávy