Polské loděnice musejí vrátit státní pomoc, rozhodla EK

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
6. 11. 2008 13:27
Bez dotací nám hrozí bankrot, varují loděnice
Tato loď zanedlouho opustí gdaňský přístav a odpluje do Norska
Tato loď zanedlouho opustí gdaňský přístav a odpluje do Norska | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Brusel - Problémové polské loděnice v Gdyni a Štětíně musí vrátit státní pomoc. Rozhodla o tom Evropská komise.

"Jsem si jistá, že toto řešení zvýší šance na ziskovou ekonomickou aktivitu v těchto historických závodech a přinese dobré vyhlídky pro udržení zaměstnanosti," uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová ve svém prohlášení.

Polsko vede s Unií spor o dotaci v hodnotě 2,3 miliardy již od svého přidružení ke společenství v roce 2004. Zdejší vláda se totiž obává, že loděnice bez dotací zbankrotují.

Kroesová, ale stanovisko Bruselu hájí, má prý podpořit rychlý prodej loděni a zachovat tak pracovní místa pro tisícovku lidí. "Státní pomoc odporovala unijním zákonům a narušila konkurenci na společném trhu evropské sedmadvacítky," domnívá se.

Evropská legislativa totiž státní dotace zakazuje. Výjimkou je pouze případ, kdy jde o peníze nutné k restrukturalizaci podniku před privatizací. Jenže právě s odstátněním loděnic v Gdyni a Štětíně Polsko otálí. Naposledy letos v květnu premiér Donald Tusk oznámil, že hledání investora začne nanovo.

O koupi Gdyně měl zájem majitel loděnic v Gdaňsku, firma IDS z ukrajinského Donbasu. Do obou podniků chtěl ale investovat kolem 300 milionů eur, což se Varšavě zdá málo pro udržení zaměstnanosti i výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy