Paramount koupí studia DreamWorks

ČTK, eko
12. 12. 2005 10:20
Los Angeles - Filmové studio Paramount Pictures koupí rivala DreamWorks SKG za 1,6 miliardy dolarů.

V ceně jsou zahrnuty dluhopisy i akcie. Paramount patří do mediální skupiny Viacom Inc.

Paramount uvedl, že čistá cena za DreamWorks bude 500 až 650 milionů dolarů poté, co prodá filmy z nabídky koupeného studia. Jsou mezi nimi například oskarová Americká krása i hit Gladiátor. Za filmy DreamWorks by mohl Paramount dostat 850 milionů až jednu miliardu dolarů, odhadují jeho manažeři.

Steven Spielberg, režisér filmů Válka světů či Zachraňte vojína Ryana, zůstane u DreamWorks jako režisér a producent. Spoluzakladatel studia David Geffen u DreamWorks zůstane jako předseda studia. Budou pracovat na čtyřech až šesti filmech ročně.

Odbyt a infrastruktura DreamWorks se sloučí s provozy Paramountu a nezávislost DreamWorks tak skončí. Předpokládá se, že se převod aktiv uskuteční v prvním čtvrtletí příštího roku a že se nijak nedotkne rozdělení Viacomu na dvě společnosti, které se má uskutečnit ještě letos.

Paramount získal i práva ke světové distribuci filmů ze studia animovaných snímků DreamWorks Animation SKG Inc. V jeho ateliérech vznikl například Shrek. DreamWorks Animation řídí Jeffrey Katzenberg, který se Spielbergem a Geffenem zakládal DreamWorks před 11 lety, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy