Pádný důkaz o krizi: Toyota poprvé ve ztrátě

Tomáš Fránek
22. 12. 2008 9:37
Automobilka výrazně snížila své odhady ziskovosti
Karosérií se hybridní Prius prakticky neliší od současných běžných aut.
Karosérií se hybridní Prius prakticky neliší od současných běžných aut. | Foto: Toyota

Tokio -   Je to velmi pádný důkaz krize, která postihla automobilový průmysl v celém světě - nejúspěšnější automobilka současnosti Toyota předpokládá, že se dočká první ztráty ve své historii.

Toyota tak předpovídá, že kvůli globálnímu propadu prodeje automobilů a růstu kurzu jenu utrpí ve finančním roce do konce března na úrovni celé skupiny ztrátu 150 miliard jenů (32 miliard korun).

Ve druhém finančním čtvrtletí se podle agentury Reuters provozní zisk Toyoty propadl o 72 procent na 169,5 miliardy jenů. Prodej vozů Toyota v Japonsku, Spojených státech a Evropě se v listopadu meziročně snížil o 30 procent.

U čistého výsledku očekává Toyta pro tento rok stále ještě mírný zisk 50 miliard jenů. Prognóza z minulého měsíce odhadovala tento zisk na 550 miliard jenů.

Podobná čísla znějí i z dalších automobilek. Největší japonský konkurent Honda snížil minulý týden svůj odhad ročního zisku o 67 procent.

Asociace japonských výrobců automobilů JAMA minulý týden předpověděla, že prodej nových automobilů v Japonsku v příštím roce klesne o téměř pět procent a poprvé za 31 let se dostane pod hranici pěti milionů vozů. Ve Spojených státech očekává JAMA napřesrok pokles prodeje o zhruba šest procent na 12,5 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň od roku 1991.


 

 

Právě se děje

Další zprávy