Škoda Auto zastavuje výrobu. Na tři týdny

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 12. 2008 6:40
Firmy poslaly lidi domů. Tržby obchodníků to nezvedne
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Polovina obyvatel čtyřicetitisícového města bude mít najednou na tři týdny volno. Tedy v případě, že by v mladoboleslavské Škodě Auto pracovali pouze místní.

Dnes v automobilce začíná odstávka, která více než 20 tisícům zaměstnanců zajistí dlouhé vánoční prázdniny. To se projeví i na životě města.

"Předpokládáme, že kdo bude mít možnost na tuto dobu opustit město, pravděpodobně ji využije. Do konce odstávky se tedy nejspíš výrazně zklidní provoz ve městě," poznamenal mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

Obchodníci předpokládají, že před svátky využijí lidé nucené volno především k návštěvám obchodů. "Lidé vyčkávají do poslední chvíle, letos ještě víc než vloni. Takže budou nejspíš dárky shánět těsně před svátky," poznamenal jeden z mladoboleslavských odborníků.

Přestože předpokládá, že dveře se v jeho obchodě netrhnou, zároveň je velmi skeptický k výši očekávaných tržeb. "Už nyní vidím, že útraty nebudou zdaleka tak vysoké jako loni, kdy byl rok pro všechny finančně velmi dobrý," odhaduje už nyní. Přesto obchodníci neočekávají podobný útlum jako v době letní celozávodní dovolené. Vánoce jsou přece jen vrcholem nákupní sezony.

Město chce pomoci zmírnit krizi

Z nucené odstávky automobilky není nadšené ani vedení města. "Bude mít samozřejmě vliv na příjmy zaměstnanců, což ovlivní ekonomiku celého města. Konkrétní ohlasy od podnikatelů však zatím nemáme," poznamenal primátor Nwelati.

Rada města je podle něj připravena přijmout taková opatření, která mají zmírnit dopady krize na Mladoboleslavany. Patří mezi ně například snížení některých městských poplatků, zřízení bezplatného krizového centra, vytvoření nových pracovních míst či zřízení fondu pro dočasnou pomoc lidem v nouzi.

"Do poloviny ledna bude zpracovaný komplexní materiál. Ten by nám měl pomoci při rozhodování jaká opatření budou účinná, kdy a v jakém rozsahu je bude dobré zavést," dodal primátor.

Bosch zahájil dovolenou v pondělí

Zatímco mladoboleslavským škodovákům nucená třítýdenní dovolená začne až zítra, šest tisíc zaměstnanců jihlavské továrny Bosch ji zahájilo už v pondělí. V padesátitisícovém městě však jejich podniková dovolená znát není.

"Akce spojené s Vánoci na Masarykově náměstí i koncerty na radnici mají vysokou návštěvnost každý rok. A letošek není výjimkou. Těžko říci, zda na ni měla celozávodní dovolená v Boschi vliv," poznamenala zaměstnankyně jihlavského infocentra.

A v jihlavské Zoo mají o návštěvníky dokonce nouzi. Přestože je otevřeno denně. "Zvýšenou návštěvnost rozhodně nepozorujeme. Spíš naopak. Nejspíš je na vině nepříznivé počasí," podotkla ředitelka zoo Eliška Kubíková.

 

Právě se děje

Další zprávy