Tvrdý úder: Za jeden den přišlo o práci 72 tisíc lidí

Tomáš Fránek
27. 1. 2009 14:36
O práci přijdou lidi v ocelárnách i bankách
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Je jedno, co firmy vyrábějí, s čím obchodují či v které části světa působí. Pondělní zprávy o hospodaření jako by totiž opisovala jedna od druhé - nastaly špatné časy a musíme propustit tisíce svých zaměstnanců, zní z největších i menších podniků.

Jenom ve Spojených státech poslední lednové pondělí firmy oznámily, že o práci přijde 35 tisíc lidí.

A jako první vlnu pondělních "propouštěcích" zpráv symbolicky zahájil Karlovarský porcelán. Proslulá továrna oznámila, že rozdá výpovědi asi tisícovce lidí.

Čekáme špatný rok

Pak podobné zprávy přišly z Evropy i Ameriky. Síť kaváren Starbucks, která ohlásila odchody zaměstnanců už loni, bude v nejbližších týdnech zřejmě muset propustit dalších až 1000 zaměstnanců. Napsal to americký list Seattle Times.

Firma zavře až 600 kaváren a na některých místech včetně ústředí už snižování stavů proběhlo. Starbucks potvrdil, že jeho vrcholoví manažeři nedostali za loňský rok žádné prémie. Generální ředitel Howard Schultz a další top manažeři letos nemohou očekávat ani zvýšení platu.

Největší evropský výrobce spotřební elektroniky Royal Philips Electronics zase zveřejnil, že se propadl do ztráty. Firma již ohlásila, že pro tento rok seškrtá svůj rozpočet a zruší 6000 pracovních míst.

"Naše výsledky potvrzují očekávání, které jsme vyjádřili na počátku prosince, že se náš ekonomický výhled zhoršuje a že rok 2009 bude kritický," napsala firma v prohlášení citovaném agenturou Bloomberg.

O nic lepší zprávy nezazněly ani z nizozemské bankovní a pojišťovací skupiny ING Group, která má pobočky i v Česku. Firma oznámila, že za čtvrté čtvrtletí loňského roku čeká ztrátu, propustí 7000 zaměstnanců, tedy více než pět procent celkové pracovní síly, a opustí jí současný generální ředitel Michel Tilmant. ING také varovala, že poslední loňské čtvrtletí patřilo pro trhy s úvěry a cennými papíry mezi nejhorší za půl století a očekává proto očištěnou ztrátu 3,3 miliardy eur.

Nejenom bankéři žehrají na špatné časy. Farmaceutická firma Pfizer uvedla, že asi o deset procent sníží počet zaměstnanců, omezí výrobní kapacity a sníží výplatu dividend. O práci by tak mělo přijít osm tisíc lidí.

Do práce nepůjdou ani tisíce ocelářů. Britská ocelárna Corus propustí asi 3500 zaměstnanců, aby se lépe vypořádala s hospodářskou recesí. Propouštění se dotkne zaměstnanců firmy po celém světě, většina lidí ale přijde o práci v Británii.

Pomoc je na cestě?

Mluvčí firmy David Litterick řekl, že management informoval o svém záměru vládu a koordinuje s ní postup ohledně toho, jak naložit s lidmi, kteří přijdou o práci. "Stále doufáme, že se na něčem dohodneme," podotkl Litterick.

Zástupce odborové organizace GMB John Wilson řekl, že pro britský průmysl je to tvrdá rána. "Je nezbytné, aby britská vláda tomuto odvětví nabídla stejnou podporu jako bankovnímu sektoru, protože tak jako banky i výroba oceli je základem naší ekonomiky," řekl.

Káva značky Starbucks se pěstuje na mnoha kontinentech. Výslednou chuť ale mnohdy ovlivňuje konečné skladování, několik hodin kontaktu s vlhkostí vzduchu dokáže zcela degradovat aroma. Firma proto svým zákazníkům nabízí také speciální vakuové balení, z nichž se lze nadechnout vůně kávy, avšak dovnitř se vzduch nedostane.
Káva značky Starbucks se pěstuje na mnoha kontinentech. Výslednou chuť ale mnohdy ovlivňuje konečné skladování, několik hodin kontaktu s vlhkostí vzduchu dokáže zcela degradovat aroma. Firma proto svým zákazníkům nabízí také speciální vakuové balení, z nichž se lze nadechnout vůně kávy, avšak dovnitř se vzduch nedostane. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rozsahem "největší" zpráva pak přišla v pondělí večer. Největší světový výrobce těžebních a stavebních strojů Caterpillar ze Spojených států sníží zaměstnanecký stav zhruba o 20 000 lidí. Jde o největší propouštění v koncernu od začátku 80. let, kdy firma ztrácela zhruba milion dolarů za den. Caterpillar také uvedl, že zmrazí mzdy většině zaměstnanců a výrazně sníží odměny a celkové kompenzace manažerům včetně vrcholových.

A vlády mezitím dál chystají záchranné plány, i když ne všechny je budou moci realizovat. Na Islandu v pondělí kabinet pod tlakem ekonomické recese podal demisi a zemi tak čekají předčasné volby.

Německo si v letošním roce kvůli hospodářské krizi zase půjčí rekordních 50 miliard eur (asi 1,4 bilionu korun). Naznačil to poslanec parlamentu Norbert Röttgen ze strany křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové.

"To nejhorší, co teď můžeme udělat, je snažit se šetřit. Musíme chytře investovat, ne rozhazovat. Chceme se pokusit přispět ke stabilizaci krizové situace," řekl poslanec v televizi ARD.

 

Právě se děje

Další zprávy