Nike či Avon se budou bránit nájezdníkům

dkl
27. 11. 2006 12:55
New York  - Prestižní ekonomický časopis Barron´s zveřejnil firmy, které jsou "zralé" na odkoupení soukromými investory. Uvnitř: ŽEBŘÍČEK NEJVĚTŠÍCH FÚZÍ

Investoři o ně mají údajně enormní zájem a tyto společnosti se tak budou muset bránit snahám o převzetí. Ať už přátelským, či nepřátelským. Jsou mezi nimi takoví giganti jako Nike, Avon či textilka Gap. Patří k nim ale i americký obchodní řetězec Costco, či jedny z největších stavebních společností ameriky KB Home a Toll Brothers.

Všechny tyto společnosti mají společné to, že mají dostatek hotovosti a jsou obchodovány na burze. To se ale může změnit, protože současný trend velí odkoupit společnost, stáhnout její akcie z burzy a firmu tak přetvořit na veřejně neobchodovanou.

Investoři se nyní poohlíží po firmách ze všech možných oborů, od maloobchodu přes stavebnictví až k energetice.

Hit sezóny: fúze

Sňatky firem jsou vůbec letošním "šlágrem".Už nyní, více než měsíc před koncem roku, dosáhl celkový objem fúzí a akvizic ve světě historického rekordu. Částka, za kterou se firmy letos pospojovaly, dosáhla 3,37 bilionu dolarů, tedy asi 72 bilionů korun.

To je dvacetkrát víc, než kolik činí roční HDP České republiky.

Infobox

Pět největších spojení roku 2006:

  • AT&T koupila BellSouth - 83,4 mld. dolarů
  • E.ON koupil Endesu - 66,1 mld. dolarů
  • Suez koupil Gaz de France - 43,1 mld. dolarů
  • Mittal Steel koupil Arcelor - 39,5 mld. dolarů
  • Banca Intesa koupila Sanpaolo IMI - 37,7 mld. dolarů

Předešlé prvenství si držel rok 2000, kdy celý finanční svět doslova bláznil po takzvaných dotcom společnostech - tedy technologických firmách, které se zabývaly především internetem. Tehdy ale celé šílenství skončilo splasknutím bubliny a obrovskými ztrátami pro firmy.

Největší z největších

Letošek ale není zajímavý jen celkovým objemem spojování, ale i jednotlivými fúzemi, které se udály. Třetí největší bylo spojení francouzských energetických gigantů Suez a Gaz de France za 43,1 miliardy dolarů.

Druhou příčku prozatím drží německý E.ON a jeho nákup Endesy za 66,1 miliardy dolarů. Na úplném vrcholu ale stojí americká fúze AT&T s BellSouth, jejíž hodnota přesáhla 83,4 miliardy dolarů

Podle expertů za enormní chutí po spojování stojí především dva důvody.

Prvním z nich jsou levné peníze. Úrokové sazby jsou totiž dlouhodobě na relativně nízké úrovni. A tak není pro obří korporaci problém si půjčit desítky miliard na výhodný úrok.

Energetické společnosti patří ke gigantům světové ekonomiky
Energetické společnosti patří ke gigantům světové ekonomiky | Foto: Aktuálně.cz

Druhým tahounem je pak rapidní nárůst v rozvíjejících se zemích, jako je Čína či Indie. Tyto státy totiž nutně potřebují nastavět továrny, silnice, elektrárny. V soutěži ale uspějí jen ti, kteří na to mají dostatečné kapacity a sílu. Proto firmy spojují své síly či skupují rivaly.

Dobré roky

V pozadí toho všeho ale stojí rostoucí ceny komodit, především ropy a energií. Není divu, že největší a nejbohatší firmy světa patří právě k těmto oblastem a že tedy mají dostatek peněz na "nákup" konkurence.

Experti očekávají, že i v příštím roce bude chuť korporací na spojování pokračovat, přestože už tři roky objem fúzí a akvizic úspěšně roste.

 

Právě se děje

Další zprávy