Největší závod Volkswagenu přeruší výrobu

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
25. 11. 2008 14:33
Přerušení výroby postihne 44 tisíc lidí

Wolfsburg -Majitel mladoboleslavské Škody Auto plánuje na prosinec třítýdenní zastavení výroby v největší továrně ve Wolfsburgu.

Brány zdejší továrny se zavřou 18. prosince a místní zaměstnanci si vánoční volno prodlouží až do 11. ledna. Mezi diskutovanými možnostmi je ale i částečné omezení výroby už od 5. prosince. "Žádná společnost není schopna se vymanit z krize, ani Volkswagen," okomentoval zprávu analytik NordLB Frank Schwope.

Přerušení produkce vyvolané nižší poptávkou po nových vozech postihne 44 lidí, které automobilka ve Wolfsburgu zaměstnává.

Volkswagen není jediný

Dočasné přerušení výroby doposud oznámila celá řada světových automobilek. Japonská Toyota oznámila dvoudenní přerušení provozu ve svých závodech v Kanadě a Spojených státech. Spolu s poklesem prodeje, který se propadl na nejnižší hodnotu od roku 1995, přijde na řadu propuštění 250 zaměstnanců.

Toyota tak kráčí ve šlépějích dalších světových automobilek, které ekonomické problémy donutily k radikálním krokům. Produkci dočasně zastavuje také francouzská automobilka Renault. Od 20. listopadu do 7. prosince se práce zastaví v rumunském závodě Dacia Pitesti a ve Francii bude dva týdny uzavřen závod ve Flins.

Před měsícem to samé ohlásil Nissan. "Snížíme produkci v odpovědi na prodejní podmínky v Severní Americe," informoval jeho mluvčí v souvislosti s tím, že nejvíce se zájem o automobily propadá ve Spojených státech. Kvůli rychle klesající poptávce ale firma omezila svoji výrobu také v Japonsku, Velké Británii i Španělsku.

Škoda už k zastavení výroby jednou sáhla a další přerušení plánuje na poslední dva týdny v prosinci
Škoda už k zastavení výroby jednou sáhla a další přerušení plánuje na poslední dva týdny v prosinci | Foto: Škoda Auto

Výroba se podle vedení společnosti v jejích hlavních továrnách v Sunderlandu v Anglii zastaví na dva týdny, v průběhu dalších tří na přelomu října a listopadu se pak sníží počet pracovních dní. Ze závodu ve španělské Barceloně bude muset odejít 1680 lidí, a i zde se produkce na týden zastaví a posléze se omezí výroba.

To samé čeká i zaměstnance Škoda Auto. Česká automobilka už k zastavení výroby jednou sáhla a další přerušení plánuje na poslední dva týdny v prosinci. Celkově letos Škodovka kvůli odstávkám vyrobí o 31 tisíc vozů méně, než plánovala.

 

Právě se děje

Další zprávy