Nejbohatší Číňance je 26. Zdědila firmu po otci

rst, Reuters
10. 10. 2007 15:00
Obchod s realitami v Číně roste. Přibývá miliardářů
Stěhování milionů Číňanů do měst, rostoucí ekonomika a zájem o bydlení dostává na přední místa čínských boháčů obchodníky s realitami
Stěhování milionů Číňanů do měst, rostoucí ekonomika a zájem o bydlení dostává na přední místa čínských boháčů obchodníky s realitami | Foto: Reuters

Peking - Šestadvacetiletá dcera obchodníka s realitami se stala nejbohatší Číňankou. Hodnota jejího majetku je 16 miliard dolarů. Uvedl to v pondělí magazín Forbes.

Jang Chuej-jan se dostala na špici čínských miliardářů a miliardářek poté, co její otec Yeung Kwok Keung vydělal na své firmě Country Garden Holdings na hongkongské burze.

Keung je plachý muž a straní se veřejnosti. Dlouhá léta budoval svou společnost. Předtím, než založil úspěšnou firmu, pracoval také jako farmář a jako dělník na stavbách, uvádí čínská státní média. Větší polovinu své firmy převedl už v roce 2005 na dceru, avšak stále má řídící funkci.

Jang Chuej-jan je momentálně nejbohatší ženou v Asii a svým jměním se přibližuje také nejvýznamnějším americkým miliardářům Billu Gatesovi a Warrenu Buffettovi.

Jang Chuej-jen na nedatovaném archivním snímku
Jang Chuej-jen na nedatovaném archivním snímku | Foto: Reuters

Mladá miliardářka, která studovala na univerzitě v Ohiu a letos si vzala vysokého čínského představitele, je jednou z mála žen na seznamu boháčů, která ke svému jmění přišla tím, že jej zdědila.

Ráj obchodníků s nemovitostmi

Čínská ekonomika expanduje a s ní i realitní společnosti. Zatímco na loňském žebříčku miliardářů bylo pouze 15 jmen z tohoto oboru, letos už jich je čtyřicet. Jejich jmění do kupy dosahuje 120 miliard dolarů, zatímco loni to bylo pouze 38,5 miliardy.

Na druhém místě je v Číně další obchodník s nemovitostmi Chuej Wing Mau s 7,3 miliardami dolarů. Třetí je ředitel konglomerátu zabývajícím se také nemovitostmim Kuo Kuang-čchang s necelými 5 miliardami dolarů.

Zajímavostí je to, že nejbohatší muž loňského roku Wong Kwong Ju letos klesl o devět míst, a to i přesto, že jeho jmění téměř o polovinu vzrostlo.

"Obchod s realitami v Číně roste. Lidé se stále více a častěji stěhují do měst z venkovských oblastí. Tento trend vytváří prostor pro skvělý byznys," uvádí Russell Flannery z magazínu Forbes.

Kritické hlasy však upozorňují, že zatímco počet miliardářů v Číně rapidně roste, neubývá těch nejchudších a pomyslné nůžky mezi extremně bohatými a extrémně chudými se rozevírají.

 

Právě se děje

Další zprávy