Nejbohatší Rus se rozvedl. A ušetřil

red eko, Guardian
14. 3. 2007 14:03
Moskva - Majitel fotbalového klubu Chelsea a nejbohatší Rus Roman Abramovič se rozvedl. Naštěstí v Rusku, ušetřil tak miliardy.

Druhá Abramovičova žena Irina při rozvodu jistě nepřišla zkrátka. Šestnáctý nejbohatší muž světa musel ukrojit ze svých téměř devatenácti miliard dolarů pořádný kus.

Přesto ho rozvod vyšel na rozumnou částku. A to proto, že zvolil Rusko jako místo rozvodu. Uvádí to daňová expertka pro deník Guardian.

"Rozvod v Rusku zajistil, že soud nebral v potaz aktivity manžela, které měl v Londýně. Proto mohl ušetřit i miliardy," říká Helen Howardová.

Londýn rozvodům zaslíbený

I to je důvod, proč se snaží ženy bohatých mužů rozvádět právě v Londýně. Tamní soudy totiž pohlíží na celý majetek páru a při vypořádání odchází bývalé manželky od rozvodu s mnohem vyšším "odstupným".

Zato ruské soudy jsou mnohem levnější a manželství dokáží rozvést rychleji.

Mluvčí ruského oligarchy John Mann potvrdil, že se manželé na vypořádání dohodli. S bývalou letuškou se Abramovič údajně dohodl na podmínkách, které vyhovují jemu, ženě Irině i jejich pěti dětem.

"Zájmy pana Abramoviče, tedy i klub Chelsea, nejsou nikterak rozvodem poškozeny," dodává.

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech
Brankář londýnské Chelsea Petr Čech | Foto: čtk

ČTĚTE PODROBNOSTI:

Jak si vede Abramovičova Chelsea v Premier League?

K rozvodu došlo i kvůli tomu, že se v britských novinách objevily Abramovičovi fotky z Paříže, kterak se vede za ruku s mladou dívkou.

Ocel, ropa, fotbal

Abramovič své bohatství získal díky svým dobrým stykům s Kremlem. Byl známým prezidenta Borise Jelcina i jeho nástupce Vladimira Putina.

Miliardář, který je zároveň i gubernátorem na Čukotce, se loni pustil do ocelářského průmyslu. Koupil čtyřicet jedna procent firmy Evraz Group, která je největším producentem oceli v Rusku. Tento podíl je odhadován na 4,8 miliardy dolarů, tedy asi na sto miliard korun.

Hotovost získal v roce 2005, kdy se zbavil podílu v ropné společnosti Sibneft za 13,1 miliardy dolarů. Kupcem byl tehdy státem vlastněný Gazprom.

 

Právě se děje

Další zprávy