Naděje volné práce v EU ožívá. Zvolna

Adam Junek
14. 3. 2006 0:00
Brusel - Kdo otevře dveře pracovníkům z nových členských států Evropské unie? O to se hraje nyní. Uvnitř: GRAFIKA A AUDIO

Do konce příštího měsíce musí všechny země, které zavedly restrikce na volný pohyb pracovních sil, nahlásit Evropské komisi, jak budou postupovat dál. Nyní mají šanci prodloužit bariéry o další tři roky. Významným zlomem by mohl být patrně už jen summit představitelů členských států, kteří se sejdou příští týden v Bruselu.

Francie slibuje...

Nejčerstvěji Francie oznámila ústy svého premiéra Dominique de Villepina, že uvolní některé sektory. Půjde o oblasti, kde "francouzským firmám chybí pracovní síly". Vše však musí schválit odborové svazy. Podobný krok ohlásila i Itálie.

Pozorovatelé v Bruselu se shodují, že ze strany Francie to bude přes snahu premiéra znamenat prodloužení o další tři roky téměř ve všech oborech. Kromě toho se předpokládá, že restrikce budou pokračovat i poté, kdy si každá země bude moci požádat ještě o dvouletou výjimku, tentokrát však podloženou argumenty.

...Finsko plní

"Dokážete si snad představit francouzské odbory, které stávkují proti všemu, že povolí jen tak uvolnění pracovního trhu," uvedla britská analytička Aurore Wanlinová z Centra pro evropskou reformu.

Komise na začátku února vyzvala dvanáctku starých zemí, které na svůj trh nováčky nepustily, aby je alespoň nyní neprodlužovaly.

  • EU: Otevřete trhy, jak pravil Špidla čtěte ZDE

Zatím se čelem obávané hrozbě "polského instalatéra", který se stal symbolem levné pracovní síly, postavily Španělsko, Portugalsko a Finsko. Ty už deklarovaly, že od 1. května, tedy po dvou letech od vstupu desíti nových zemí, své trhy otevřou.

Mstí se jen Maďarsko a Polsko

Malta s Kyprem pozorují tyto boje o otevření trhu jen zpovzdálí. Na ně se zákazy nikdy nevztahovaly. Mezi sebou bývalé komunistické země také žádné bariéry nemají. A na pracovníky ze starých zemí "odvetnou akci" použily jen Maďarsko a Polsko.

Má pro staré země smysl chránit před levnými pracovníky své trhy? "Absolutně ne. Příklady Irska, Švédska a Velké Británie, které se nováčkům otevřely, dávají jasně najevo, že uvolnění hranic pomáhá ekonomickému růstu," míní bruselský Paul Hofheinz ze sdružení Lisabonská rada.

Za pravdu mu dal nedávno i komisař pro průmysl Günter Verheugen. V jednom z výborů Evropského parlamentu prohlásil: "Pro zavedení přechodných období nikdy neexistovalo ekonomické opodstatnění. Byl to politický obchod: můžete vstoupit do Unie, ale musíte se smířit s přechodným obdobím."

Právě komisařovo rodné Německo už dříve varovalo, že rozhodně trh neuvolní, jak dlouho to jen půjde. Tedy až v roce 2011. Stejně bude postupovat i předsednické Rakousko.

Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy