Blair: Nováčci nám ekonomicky pomohli

Redakce EKO, čtk
18. 2. 2006 8:30
Budapešť - Otevření domácího pracovního trhu pro nové členské země ihned od rozšíření EU v roce 2004 mělo příznivý vliv na britskou ekonomiku.

Prohlásil to včera večer britský premiér Tony Blair v Budapešti, kam přiletěl podpořit volební ambice maďarských socialistů (MSZP) a jejich předsedy Ference Gyurcsányho.

"Umožnili jsme lidem ze zemí střední a východní Evropy přijít k nám pracovat a oni obohatili naše hospodářství," řekl Blair na shromáždění asi čtyř tisíc členů a přívrženců MSZP. "Pro nás to bylo pozitivní," dodal.

Blair také označil globalizaci za "skutečnost" a řekl, že země, které otevřely svá hospodářství, dokáží lépe čelit výzvám globalizace.

Ocenil transformační úsilí Maďarska v uplynulých 15 letech a zdůraznil, že nehledě na potíže země "může být na sebe hrdá". "Chtěl bych vám říci: Dobrá práce, Maďarsko! Ušli jste dlouhou cestu," zdůraznil.

EU podle něj nemůže soutěžit s novými ekonomickými obry jako Indie nebo Čína v nízkých mzdách. "Můžeme s nimi soutěžit jen na základě vzdělání, schopností, talentu a zdatnosti. Země, která dnes nebere vážně školství a neinvestuje do něj, si neuvědomuje vážnost výzev, kterým bude muset čelit," dodal.

Vyzval také politiky, aby své sliby drželi v "realistických mezích" a nesnažili se zalíbit vždycky všem.

Gyurcsány, označovaný za svou reformní politiku "maďarským Blairem", má být podle očekávání v sobotu jmenován volebním lídrem strany pro dubnové parlamentní volby.

Blair přiletěl do Maďarska z Berlína, kde dopoledne jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou mimo jiné o možnosti společného plánování energetické politiky v EU a o blízkovýchodní problematice.

 

Právě se děje

Další zprávy