Na hypoteční krizi doplatí i kavárenský obr Starbucks

djl
24. 4. 2008 17:55
Společnost kvůli ní snížila odhady příjmu
Ve spodním patře kavárny se budou konat autogramiády, literární večírky a podobné akce. Firma se také formou seminářů snaží zájemce zasvětit do tajů zpracování kávy.
Ve spodním patře kavárny se budou konat autogramiády, literární večírky a podobné akce. Firma se také formou seminářů snaží zájemce zasvětit do tajů zpracování kávy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

New York - Na krizi hypotečního trhu v USA doplatí i kavárenský gigant Starbucks. Společnost totiž snížila odhad příjmů za letošní rok a zároveň s tím oznámila, že půjde o "nejhorší výsledky v historii".

Informovala o tom agentura Reuters.

Řetězec očekává "o něco nižší" zisky ve srovnání s loňským rokem. Výsledky za první tři měsíce letošního roku firma oznámí až 30. dubna. Odhadovaný výnos z jedné akcie je 15 centů, zatímco loni ve stejném období to bylo centů 19.

Odhad výnosů z jedné akcie za celý letošní rok je nově 87 centů, ačkoli ještě v lednu firma odhadovala výnos mezi 96 a 98 centy.

Američané si místo espressa připlatí za energie a bydlení

Firma musela ve svých odhadech vystřízlivět, protože si je vědoma jednoduché matematiky.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Státy Kalifornie a Florida, které patří mezi nejpostiženější současnou krizí, totiž představují pro Starbucks dohromady skoro třetinu trhu v USA.

"Současný stav ekonomiky je postižen nižšími výdaji domácností a rostoucími náklady na energie, potraviny a jiné produkty. To přímo ovlivňuje naše zákazníky," řekl Howard Schultz, šéf a spoluzakladatel společnosti.

Akcie společnosti se po tomto oznámení propadly o 12 procent.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy