Mugabe startuje znárodnění, první na řadě je Heinz

dkl
3. 9. 2007 12:45
Firma byla vyplacena a odchází
Robert Mugabe nyní touží získat zpět privatizované firmy
Robert Mugabe nyní touží získat zpět privatizované firmy | Foto: Reuters

Harare - Zimbabwský diktátor Robert Mugabe slíbil znárodnění zahraničních firem a jejich podílů. Svůj slib nyní plní.

Jako první na řadu přišla americká potravinářská společnost H.J. Heinz. Ta přišla o 49procentní podíl v jednom z největších místních výrobců oleje. Na oplátku za to, že akcie převedla na firmu spřízněnou se státem, dostala 6,8 milionu dolarů, což je v přepočtu 140 milionu korun.

Zemědělská společnost Cotton Company of Zimbabwe (Cottco), která byla vlastněna státem až do roku 1997, oznámila, že koupila od Heinz podíl v Olivine Industrie.

Vláda si svůj vliv v Cottco zajistila přes Státní úřad sociálního zabezpečení, který je největším akcionářem firmy. Již nyní má vláda v držení zbylých 51 procent Olivine Industries.

Začátek znárodňování

Obchod je prvním z řady, které chystá administrativa prezidenta Mugabeho. Ten by dalším skupováním podílů měl získat mnohem větší kontrolu na aktivy, která nyní vlastní zahraniční firmy a cizinci.

Foto: Aktuálně.cz

Mugabeho úřadníci již před časem obvinili některé obchodníky, že jsou součástí spiknutí, které přes omezení výroby chce zvýšit inflaci v zemi.

Parlament navíc chystá zákony, které by umožnily převod majoritních podílů zahraničních firem v bankách či důlních společnostech na místní lidi.

H.J. Heinz byla jedna z prvních firem, která se chopila šance a v roce 1980 přišla podnikat do Zimbabwe. Tehdy tento stát získal nezávislost na Velké Británii.

Jihoafrický stát nyní prochází těžkou krizí, kterou provází inflace v tisících procentech a nedostatek zboží i komodit.

 

Právě se děje

Další zprávy