Monti vyhlíží konec krize, Itálie má větší vliv

ČTK ČTK
19. 8. 2012 20:48
Reformy podle premiéry nepodpoří italskou ekonomiku přímo, ale usnadní začátek oživení
Foto: Reuters

Řím - Problémy italské ekonomiky už nejsou tak závažné jako před rokem. Uvedl to v neděli italský premiér Mario Monti. Dodal, že současná krize se "v některých směrech blíží" ke konci.

Itálie má nyní podle Montiho v Evropě větší důvěryhodnost i vliv, a to díky svým reformám. Premiér upozornil, že tyto reformy sice nepodpoří italskou ekonomiku bezprostředně, ale umožní rychlejší pokles úvěrových nákladů, což usnadní začátek hospodářského oživení v Itálii.

Italská ekonomika se již rok potýká s recesí, v letošním druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,7 procenta. Řím má v plánu v letošním roce prudce snížit rozpočtový deficit na 1,7 procenta HDP z loňských 3,9 procenta.

Ministr hospodářství Vittorio Grilli však nedávno připustil, že se možná tento cíl nepodaří splnit.

Navzdory úsporným krokům zavedeným Montiho technokratickou vládou zůstávají výnosy italských dluhopisů blízko šesti procent. Investoři se obávají, že Itálie by se mohla dostat do potíží se splácením dluhů, a požadují proto u půjček italské vládě vyšší úroky. Zadluženost Itálie v poměru k HDP je po Řecku druhá nejvyšší v eurozóně.

 

Právě se děje

Další zprávy