Microsoft podal u Evropské komise stížnost na Google

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
31. 3. 2011 13:51
Google podle Microsoftu při zobrazování výsledků diskriminuje konkurenty
Steve Balmer, Brad Brooks a další představitelé Microsoftu spustili prodej nových Windows7
Steve Balmer, Brad Brooks a další představitelé Microsoftu spustili prodej nových Windows7 | Foto: Reuters

Brusel - Ke stěžovatelům na postup vyhledávače Google se u Evropské komise přidal americký softwarový gigant Microsoft. Společnost podala v Bruselu stížnost na jeho postupy při vyhledávání na internetu.

Google podle Microsoftu rozšiřuje své postupy, kterými brání konkurentům v přístupu k potřebnému obsahu a datům a oni pak nemohou uživatelům poskytnout odpovídající výsledky a tím přichází i inzerenty.

Microsoft už v loňském roce vyzval ostatní společnosti, aby se proti postupu Googlu ohradily, situace je podle mluvčího společnosti v Evropě ještě horší než ve Spojených státech.

Evropská komise dnes potvrdila, že stížnost od amerického podniku převzala. Její mluvčí dodala, že komise bude od Googlu požadovat další informace, ale že více nyní nemůže sdělit.

Umisťováním odkazů na konkurenční vyhledávače na Googlu se Evropská komise začala zabývat už v listopadu na popud několika menších společností včetně dcery Microsoftu firmy Ciao.

Google uvedl, že proti Microsoftu nechystá žádné odvetné kroky a že se vyšetřování nijak výrazně nebojí.

"Z naší strany budeme s Evropskou komisí v diskusi pokračovat a jsme rádi, že můžeme komukoli vysvětlit, jak naše podnikání funguje," reagoval zástupce Googlu.

Google ovládá v Evropě přes 90 procent trhu s reklamou při internetovém vyhledávání. Jedním z rivalů je i vyhledávač Bing od Microsoftu, kterému se ale nedaří připravit Google o pozici na trhu.


 

Právě se děje

Další zprávy