Měli kyperští politici náskok? Prý se vyhnuli zdanění

ČTK ČTK
20. 3. 2013 12:03
Před rozhodnutím o zdanění vkladů si politici poslali do zahraničí 4,5 miliardy eur
Kyperský ministr financí - ilustrační obrázek
Kyperský ministr financí - ilustrační obrázek | Foto: Reuters

Berlín - V týdnu před víkendovým rozhodnutím o jednorázovém zdanění vkladů v kyperských bankách si tamní politici poslali do zahraničí téměř 4,5 miliardy eur (115 miliard Kč).

Napsal to německý zpravodajský server Deutsche Wirtschafts Nachrichten s odvoláním na italskou tiskovou agenturu Ansamed a kyperská média. Podle nich si peníze do ciziny schovali hlavně členové kyperské vlády a lidé z jejího okolí.

Nejmenované zdroje uvedly, že tito politici byli o připravovaném zdanění bankovních vkladů informováni předem. Ze stovek kont tak prý během minulého týdne zmizelo do zahraničí na 4,5 miliardy eur. Po oznámení tohoto opatření bylo podle odhadů šéfa kyperské centrální banky do ciziny převedeno asi deset procent všech vkladů v bankovních domech na středomořském ostrově.

Od začátku roku tak tamní ústavy přišly už o 20 miliard eur (513 miliard Kč), uvedl server Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Jednorázové zdanění bankovních vkladů na Kypru stanovili ministři financí eurozóny jako podmínku, aby země získala od měnové unie finanční pomoc ve výši deseti miliard eur (256 miliard Kč). Jinak jí hrozí platební neschopnost. Požadovaná daň vyvolala na ostrově masové protesty hlavně drobných střadatelů a tamní parlament ji v úterý zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy