Manažeři německých bank v krizi budou mít omezené platy

Ekonomika Ekonomika
20. 10. 2008 15:55
Stát podmiňuje pomoc bankám omezením platů vedení bank

Berlín - Německá vláda schválila ustanovení, kterým mimo jiné omezuje příjmy manažerů bank, jež hodlají čerpat státní finanční pomoc.

Jde o prováděcí opatření k zákonu schválenému minulý týden parlamentem. Ten umožní vládě na záchranu bank postižených finanční krizí poskytnout až 500 miliard eur.

Schválení opatření, které omezuje platy manažerů, předcházelo celonoční jednání vládního kabinetu. Koaliční partneři SPD a CDU-CSU se o ohraničení příjmů manažerů dlouho přeli. Příjmy manažerů bank čerpajících státní pomoc budou nakonec omezeny hranicí 500 tisíc eur ročně.

Vláda na závěr schválila kompromisní návrh, který počítá s možnými výjimkami. Ke sválení prováděcího opatření došlo krátce po zahájení obchodování na německých burzách. Ty ihned pozitivně zareagovaly. Hlavní frankfurtský index DAX posílil o 2 procenta.

Celkem bude mít vláda k záchraně bank k dispozici 500 miliard eur, přičemž na jednu instituci bude připadat maximálně 10 miliard. Tak to stanovuje příslušný zákon, který byl schválen minulý týden parlamentem. Platnost zákona pak vyprší nejpozději na konci roku 2012.

První jednání se zástupci bank by měla proběhnout ještě tento týden.

 

Právě se děje

Další zprávy