Malév vstoupí do aliance Oneworld

vid, Reuters
22. 11. 2005 11:43
Budapešť Aliance vyzvala maďarské aerolinky, aby se k ní připojily. Nejdříve však za patnáct měsíců.

British Airways a America Airlines, které "vedou" seskupení dopravců Oneworld, chtějí mezi sebe získat i Malév. Obdobně jako České aerolinie vstoupily do aliance Skyteam, kterým "vévodí" Air France/KLM a Delta.

Maďarské státní aerolinie budou muset přizpůsobit a propojit svůj počítačový systém a přeškolit zaměstnance, což bude trvat nejméně rok. Teprve pak se stanou členy aliance.

"Vstup do aliance značně zvýší hodnotu firmy a pomůže ji připravit pro privatizaci," řekl maďarský ministr financí János Veres.

Maďarská vláda se pokoušela prodat ztrátového dopravce od roku 1990 už pětkrát, ale nikdy se jí to nepovedlo. Nabídky byly příliš nízké.

Foto: Oneworld

Malév letos očekává provozní ztrátu ve výši 1,8 miliardy foritnů (asi 200 milionů korun) po loňské provozní ztrátě 4,4 miliardy forintů. Čelková ztráta loni dosáhla téměř pěti miliard forintů.

Vláda se snažila snížit náklady propouštěním zaměstnanců, ale narazila na tvrdý odpor odborů i opozice.

Malévu se nedaří i přesto, že jen v prvních osmi měsících tohoto roku vzrostl provoz na budapešťském letišti o třicet procent na 5,38 milionu cestujících. Větší nárůst zákazníků ale zaznamenali konkurenti, za první tři čtvrtletí přepravil Malév jen o šest procent cestujících více než před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy