Londýnské centrum Citigroup prodáno. Za miliardu liber

dkl, AP
2. 7. 2007 17:50
Budova s 42 podlažími mění majitele
Centrum Citigroup v Londýně
Centrum Citigroup v Londýně | Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Royal Bank of Scotland po čtyřech letech prodala mrakodrap, který koupila od Citigroup a po celou dobu jí ho pronajímala. Novým majitelem je konsorcium kolem irského investora Dereka Quinlana.

To za nemovitost nabídlo v přepočtu přes 42 miliard korun a jde tak o druhý největší obchod s budovami v historii Anglie.

Sídlo je ve čtvrti Canary Wharf, která se stala novým a moderním centrem obřích firem. Nachází se zde tři nejvyšší budovy Velké Británie. Jednou z nich je právě sídlo Citigroup.

Tato část města se tak stává rivalem proslulému finančnímu centru The Square Miles.

Z majitele nájemce

Celých 105 tisíc čtverečních metrů má nyní pronajata Citigroup, které dříve budova patřila. Před čtyřmi lety mrakodrap koupila Royal Bank of Scotland, která ho dále prodává Quinlanovi.

Foto: Citigroup

"Jde o dlouhodobou investici v srdci Londýna a ve středu nového finančního centra města," říká Derek Quinland o transakci.

Nájemní smlouva americké finanční skupiny Citigroup vyprší v roce 2026.

Další následují

Po vzoru Citigroup své sídlo prodala v dubnu i HSBC, které stojí hned vedle konkurence. Získala za něj 1,09 miliardy liber a šlo tak o největší jednotlivý obchod s nemovitostí v historií Velké Británie.

Budovu HSBC získala španělská investorská skupina Metrovacesa. Původní majitel si ji ale hned najal na dvacet let.

Prodat vlastní sídlo a zůstat jen nájemcem je v posledních letech hitem. A tak již v únoru jedna z největších zajišťoven světa, Swiss Reinsurance postoupila svoji britskou centrálu v Londýně za 600 milionů liber, tedy za více než 25 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy