"Londýnská velryba" přijde JPMorgan na miliardu dolarů

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
19. 9. 2013 17:41
Bankovní gigant přehlížel rizika a pokoušel se je tajit, kritizuje americký Senát.
Foto: Aktuálně.cz

Washington, New York - Americká investiční banka JPMorgan Chase zaplatí úřadům v USA a Velké Británii pokutu v celkové výši 920 milionů dolarů (17,5 miliardy Kč).

Dostala ji za "vážné nedostatky" v dozoru, které umožnily jejímu obchodníkovi Brunovi Iksilovi, zvanému "londýnská velryba", prodělat více než šest miliard dolarů. Celková částka je jednou z nejvyšších pokut, jakou kdy nějaká finanční instituce musí uhradit.

Z celkové částky půjde 200 milionů dolarů americké Komisi pro cenné papíry a burzy a 138 milionů britskému Úřadu pro finanční etiku. 300 milionů dostane americký Úřad pro kontrolu měny, dalších 200 milionů získá Federální rezervní systém.

Úřady pro dohled nad finančním sektorem ve společném prohlášení uvedly, že největší americká banka umožnila Iksilovi a dalším dvěma obchodníkům v Londýně nadhodnocovat obchody a krýt rostoucí ztráty z nich.

Byl to důsledek slabého dohledu, uvedly úřady, mezi nimiž je americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), centrální banka USA (Fed) nebo britský Úřad pro finanční dohled. JPMorgan žaloby proti sobě urovnala dohodou a přiznala, že pochybila.

Banka se snažila ztrátu tajit

Americká prokuratura minulý měsíc obvinila dva bývalé zaměstnance banky ze snahy zatajit rozsah loňské obchodní ztráty ve výši 6,2 miliardy dolarů. Ztrátu firmě údajně způsobil také Iksil, ten ale mezi obviněnými není, protože se v červnu dohodl na spolupráci s úřady.

Bývalí pracovníci banky Julien Grout a Javier Martin-Artajo podle prokuratury falšovali záznamy, aby zatajili ztráty v objemu stovek milionů dolarů. V pondělí Grouta a Martina-Artaja obžalovala v USA velká porota z pěti trestných činů, včetně podvodu s cennými papíry, spiknutí a falšování záznamů. Ti však toto obvinění podle BBC popřeli.

Americký Senát podrobil JPMorgan kvůli loňské ztrátě ostré kritice. Jedna z největších investičních bank světa podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit. Zpráva také naznačuje, že vysocí vedoucí pracovníci banky, včetně generálního ředitele Jamieho Dimona, o ztrátách věděli. Regulační orgány pak zpráva viní z nedostatečného dohledu, který zaměstnancům banky umožnil příliš riskovat.

"Poučili jsme se z našich chyb a pracovali, abychom je napravili. Budeme nadále usilovat o to, abychom byli považováni za nejlepší banku nejen našimi akcionáři a zákazníky, ale také našimi regulátory," uvedl Dimon podle BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy