Kraft Foods propustí 8000 lidí

ČTK, eko
31. 1. 2006 8:50
Chicago - Největší americká potravinářská společnost Kraft Foods hodlá v rámci restrukturalizace uzavřít také zhruba 20 továren. Změny, které nastartovala firma v lednu 2004, původně plánovaly s ušetřením 450 milionů dolarů ročně.

Nové kroky tak přinesou úsporu dalších 700 milionů dolarů ročně. Oznámila to v noci na dnešek firma, která působí rovněž v České republice. Firma již v rámci původního plánu ohlásila uzavření 19 továren a propuštění 5500 lidí, připomíná agentura AP.

"Další redukce nákladů je za současných podmínek nezbytná," prohlásil finanční ředitel Jim Dollive. Některé analytiky však rozsah nových úsporných kroků překvapil. Nová opatření si vyžádají jednorázové výdaje 2,5 miliardy dolarů, což zvýší celkové restrukturalizační náklady na 3,7 miliardy dolarů.

Kraft se nyní podobně jako další výrobci potravin potýká s vysokými cenami surovin, například masa, kávy a ořechů. Firma dnes nicméně oznámila, že její čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 23 procent na 773 milionů dolarů, tedy 46 centů na akcii, z 628 milionů před rokem.

Bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů dosáhl zisk 56 centů na akcii. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti Thomson Financial odhadovali na 53 centů na akcii. Tržby se zvýšily o deset procent na 9,66 miliardy dolarů z předchozích 8,78 miliardy.

Na českém trhu působí od roku 1992 společnost Kraft Foods ČR. Mezi její značky v tuzemsku patří kávy Jacobs a Dadák, čokolády Milka, Figaro, čokoládové oplatky Siesta, tyčinky z mléčné čokolády 3Bit a rozpustný ovocný nápoj Tang.

 

Právě se děje

Další zprávy