Guláš v restauracích bude podle pravidel

dkl, ČTK
12. 10. 2006 12:00
Praha  - Přísné normy, které dusily české restauratéry a školní jídelny, do několika týdnů zmizí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž chystá novelu dva roky staré vyhlášky, která určuje hygienické požadavky na vybaveni restaurací či školních jídelen. Spolupracuje na ní s ministerstvem zdravotnictví.

V koši tak skončí téměř polovina paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitárního zařízení či uchovávání pokrmů.

Vyhlášky se nelíbily provozovatelům restaurací. Ti museli investovat do svých zařízení asi 1,5 miliardy korun, aby splnili přísné podmínky. Ve školních jídelnách se investice pohybují kolem 25 až 30 miliard korun.

Z vyhlášky například zmizí požadavek na množství přiváděného vzduchu, plocha na jednoho zaměstnance, požadavek na oddělené záchody pro personál nebo umyvadlo s mísící baterií bez ručního ovládání pro kuchyně a podobné provozy.

Svíčková podle EU

Zanikne také lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše. Nové podmínky se budou řídit hygienickými předpisy EU.

Normy totiž byly často přísnější, než jak požaduje Evropská unie.

Ministerstvo průmyslu připravilo seznam zhruba 150 právních norem z různých oblastí, které by se měly změnit nebo zrušit, aby nezatěžovaly živnostníky a malé podniky. jejich změna bude podle ministra trvat několik let.

Samo ministerstvo navrhlo předsedovi vlády zrušení 16 vyhlášek, které spadají pod resort průmyslu a obchodu. Jednou z norem je například vyhláška o založení podniku zahraničního obchodu Tuzex z roku 1953.

 

Právě se děje

Další zprávy