Facebook za čtvrtletí zdvojnásobil zisk, pomohl mu zájem o reklamy během pandemie

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2020 0:06
Facebook za čtvrtletí zdvojnásobil zisk, pomohl mu zájem o reklamy během pandemie

Americká internetová společnost Facebook ve druhém čtvrtletí zdvojnásobila čistý zisk na 5,18 miliardy dolarů (114,7 miliardy korun) z 2,62 miliardy dolarů před rokem. Hospodářské výsledky předčily očekávání analytiků. Během pandemie, kdy prudce stoupl provoz na internetu, využívalo jeho cílené reklamy více firem.

Hospodářský výsledek z loňského druhé čtvrtletí zahrnoval též pokutu dvě miliardy dolarů od americké Federální obchodní komise (FTC) za porušení ochrany soukromí. Zisk na akcie z letošního druhého kvartálu činil 1,80 dolaru.

Také internetový obchod Amazon ve druhém čtvrtletí meziročně zdvojnásobil zisk na 5,2 miliardy dolarů (115,1 miliardy korun). Ačkoli společnost nevylučovala, že kvartál uzavře se ztrátou, protože za ochranné pomůcky svým zaměstnancům a další opatření kvůli pandemii utratila čtyři miliardy dolarů, nakonec vykázala rekordní zisk za 26 let své existence. Lidé se vlivem karanténních opatření více uchylovali k nakupování prostřednictvím internetu.

Americké společnosti Apple stoupl ve fiskálním třetím čtvrtletí zisk o 12 procent na 11,3 miliardy dolarů (250,2 miliardy korun). Tržby se za tři měsíce do konce června zvýšily o 11 procent na 59,7 miliardy dolarů. Výsledky firmy překonaly očekávání analytiků a tržby rostly ve všech kategoriích a geografických segmentech, protože lidé pracující a studující z domova v době pandemie měli zájem o produkty a služby Applu, napsala agentura Reuters. Firma rovněž oznámila, že plánuje rozdělení akcií, aby byly cenově dostupnější pro více investorů.

Naopak americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetové firmy Google, poprvé klesly čtvrtletní příjmy. Pokles byl sice velmi nízký, naznačuje však oslabení trhu s reklamou a zároveň připomíná, že ekonomika bojuje s mnohem většími problémy, než tomu bylo v době krize v roce 2009, upozornila agentura AP. Zisk společnosti se pak propadl o 30 procent na 6,96 miliardy dolarů (154,1 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy