Evropa čeká na konkrétní plány Britů

Simona Holecová
7. 11. 2005 15:35
Brusel - Schůzka ministrů zahraničí zemí Evropské unie dnes nepřiblížila budoucí rozpočet EU ani o píď.

Politické špičky Evropy čekají, až Britové, kteří nyní unii předsedají, předloží na stůl konkrétní čísla.

"Dá se říci, že jsme se dnes sešli, abychom otázku sedmiletého rozpočtu unie po čtyřech měsících znovu oživili," řekl Aktuálně šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). "Britské předsednictví však dosud nepředložilo žádné návrhy, takže se příprava nikam nepohnula," dodal.

Blair: Letos to zvládneme

Britský premiér Tony Blair už ráno v rozhovoru pro BBC z Londýna oznámil, že by chtěl dospět k rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 do konce tohoto roku. "Je to důležité především kvůli novým členským zemím," prohlásil Blair.

Ty totiž svorně čekají, jakým směrem se budou ubírat debaty o pomoci zaostalým regionům ze strukturálních fondů Evropské unie. Předseda Evropské komise José Barroso totiž přišel před časem s návrhem, aby nadpoloviční část prostředků z fondů EU - až 60 procent - šla na projekty z "lisabonské strategie". Tedy na vědu, výzkum, vzdělávání či podporu špičkových technologií.

S tím Praha (stejně jako Bratislava, Varšava či Budapešť) naprosto nesouhlasí. "Naše pozice je, že taková změna by byla výhodná pro staré členské země EU. Ale nikoli pro nováčky," míní Svoboda.

Česko se staví i proti plánu, který Evropanům doporučuje český zástupce v EK Vladimír Špidla. Jde o zřízení fondu pro zmírňování dopadů globalizace. Peníze z tohoto fondu by fungovaly jako záchranná síť pro zaměstnance podniků, které právě v důsledku globalizace přemísťují výrobu mimo unii. Anebo propouštějí kvůli restrukturalizaci.

"Opět lze říci, že takový fond by byl výhodný spíše pro staré členské země unie," poznamenal český velvylanec při EU Jan Kohout.

Něco za něco

Alespoň malý pokrok však dnešní schůzka přinesla.

Britský ministr zahraničí Jack Straw vůbec poprvé veřejně připustil, že jeho země je ochotna při jednání o rozpočtu unie diskutovat i o vlastní slevě z příspěvku do společné kasy, kterou před lety vymohla tehdejší premiérka Margaret Thatcherová. Sleva se postupně vyšplhala až na letošních 4,6 miliardy eur.

"Jsme ochotni toto téma otevřít. Ovšem pouze výměnou za příslib reformy rozpočtu," dodal Straw. Narozdíl od Blaira je poměrně skeptický k tomu, že by se evropští státníci byli schopni o finanční perspektivě domluvit do konce letošního roku. To ostatně dnešní schůzka prokázala: Co země, to vlastní představa o tom, jak by měl rozpočet vypadat.

EU hospodaří na základě sedmiletých rozpočtových výhledů, které mají zajistit víceleté plánování. Letos činí rozpočet 106 miliard eur, z nichž přes 40 procent připadá na zemědělské dotace a třetina na podporu chudších zemí a regionů.

 

Právě se děje

Další zprávy