Britská sleva klíčem k dohodě o rozpočtu

ČTK, sim
6. 11. 2005 14:13
Brusel - Má-li mít Británie naději na dosažení dohody o rozpočtu EU do konce roku, musí co nejdříve přijít s návrhem na snížení vlastní slevy z příspěvku do společné pokladny.

To jsou jednoznačné odhady analytiků a diplomatů z Bruselu před pondělní schůzku evropských ministrů zahraničí, která má být zásadní pro přípravu sedmileté perspektivy unie.

Zatím není jasné, zda Britové přijdou se zcela novým návrhem, nebo zda použijí červnový lucemburský "balíček" jako základ a navrhnou v něm dílčí změny.

"Sotva se dá vymyslet něco, co by se od lucemburského návrhu výrazně lišilo. Státy tehdy prošly důkladně všechny možnosti. Co jiného lze ještě najít?" táže se diplomat z nové členské země.

Sleva: miliardy eur

Britská premiérka Margaret Thatcherová si vymohla pro svou zemi slevu v roce 1984. Ta se postupně vyšplhala na letošních 4,6 miliardy eur.

Stávající premiér Tony Blair s tím odmítl v červnu cokoli dělat, pokud se EU nezaváže ke snížení zemědělských výdajů. Ty představují přes 40 procent rozpočtu, který letos činí 106,3 miliardy eur.

Britové dnes už i veřejně uznávají, že revizi zemědělské politiky lze v příštím období připravit, skutečné změny však mohou nastat až po roce 2013. "České pozice jsou s tímto stanoviskem shodné," potvrdil český velvyslanec při EU Jan Kohout.

Tony Blair hlásí, že je připraven se pustit do boje o dohodu, také v zájmu nových členských států, které ji nutně potřebují, mají-li mít od roku 2007 užitek z evropských fondů určených pro chudší země a regiony.

Změní se dotace?

Spekuluje se například, že by Blair mohl zmrazit rabat na určité úrovni a navrhnout, aby z jeho financování byly vyloučeny nové členské státy. Ve výdajové části by britský přínos podle stejných nejmenovaných zdrojů mohl spočívat v tom, že by se peníze určené ve strukturálních fondech na projekty v bohatších regionech (například v Praze) přesunuly zcela do kapitoly určené na financování konkurenceschopnosti (věda, výzkum, školství, inovace).

Další nápady v podobném smyslu předložila minulý týden Evropská komise, Česku se ale vesměs nelíbí.

 

Právě se děje

Další zprávy