Euro Slováky zasype drobnými. Oslaví měšce návrat?

Redakce EKO
10. 5. 2008 20:30
Projděte si speciál k zavedení eura na Slovensku

Bratislava - Od Nového roku si mohou Slováci přichystat na nákupy měšce. Zatímco nyní má nejmenší bankovka hodnotu 20 slovenských korun, od roku 2009 to bude pět euro, v přepočtu 160 korun. Drobných tak budou mít Slováci v kapsách více než dost.

Podle analytiků Slovenské spořitelny se bude směnný kurz koruny pohybovat kolem 32 až 32,50 za euro. Paradoxně se po zavedení eura sníží hodnota nejmenší mince. Zatímco doposud to bylo padesát halířů, od nového roku to bude jeden eurocent, který má v současnosti hodnotu 32 halířů.

Pro lepší představu uvádí Aktuálne.sk přepočet některého sortimentu. Rohlík za 1,90 Sk bude stát šest centů, tedy dvě malé mince v případe, že za něj kupující zaplatí pět a jeden cent. Mléko za dnešních 20 korun vyjde na 62 centů, osminka másla na 87 centů, vejce za jednu korunu 12 centů a dvacetikorunové pivo za 62 centů.

Za menší nákup - deset rohlíků, dvě mléka, šest vajec - tak neutratí Slováci ani pět euro. Na řadu přijdou drobné. A aby se na novou měnu mohli občané pořádně připravit, budou od prosince k dostání tzv. startovací balíčky s euromincemi v hodnotě 500 korun.

Zbylá eura zůstanou v držení Národní banky Slovenska a Evropské centrální banky až do Nového roku, aby se měna nedostala do oběhu dřív než 1. ledna 2009.

ČTĚTE VÍCE

Foto: Aktuálně.cz

Video: Co vědí slovenští ministři o euru
Aktuálně.sk položilo sedmi členům slovenské vlády tři jednoduché otázky.

Foto: snb.sk

Expert: Přechod z koruny na euro Slovensku pomůže
Cenový šok po přijetí eura Slovensku nehrozí. Zařídí to nadále posilující slovenská koruna.

 
Foto: Aktuálně.cz

Živě ze Slovenska: Euro? Jsme hrdí. A bojíme se
Žádné velké oslavy oznámení o tom, že Slovensku nic nebrání v přechodu na euro, nepřineslo.

Foto: Ondřej Besperát

Schváleno: Od ledna budou Slováci platit eurem
Už jen pár měsíců a z výplatních pásek slovenských zaměstnanců zmizí tisícové cifry.

 

Právě se děje

Další zprávy