EU: První varování pro Itálii

ČTK, eko
13. 12. 2005 14:40
Štrasburk - Evropská komise dnes zahájila proti Itálii právní kroky za to, jak italská centrální banka zacházela s nabídkami zahraničního zájemce o koupi domácí banky.

Komise tak učinila na podnět nizozemské ABN Amro, podle níž centrální banka nadržovala jejímu domácímu soupeři.

"Bylo to přijato," řekl agentuře Reuters činitel Evropské komise na zasedání ve Štrasburku. Komise viní italské úřady z nerespektování volného pohybu kapitálu a svobody podnikání v EU.

ABN Amro podala ke komisi stížnost, podle níž ji italská centrální banka znevýhodňovala na úkor domácího konkurenta v souboji o Banco Antonveneta. Hlavní postavou v celém případu se stal šéf centrální banky Antonio Fazio poté, co se ukázalo, že měl úzké vztahy s šéfem banky, která byla konkurentem ABN Amro. Fazio však obvinění z nelegálního zvýhodňování domácích subjektů odmítl a výzvy ke svému odstoupení ignoroval.

Dnešní krok spočívá v zaslání prvního varování, na něž bude muset Itálie do dvou měsíců odpovědět. Jestliže bude odpověď nepřijatelná, vydá Brusel ostřejší varování, po němž by mohla následovat série dalších kroků až do předvolání Itálie před Evropský soudní dvůr. Výsledkem podobných procesů je většinou to, že příslušná pravidla dotyčná země uvede do souladu s unijní legislativou.

ABN se nyní po všech peripetiích chystá italskou Antonvenetu převzít. Její konkurent, Banca Popolare Italiana, jíž nyní domácí úřady vyšetřují v souvislosti s tímto případem z finančních machinací, svolila, že jí svůj podíl v Antonvenetě prodá.

 

Právě se děje

Další zprávy