EU: Potravinová pomoc USA narušuje trhy

ČTK, eko
13. 12. 2005 14:26
Hongkong - Hned první den jednání konference WTO v Hongkongu se mezi Evropskou unií a USA rozhořel spor o potravinovou pomoc nejchudším zemím.

Obchodní komisař EU Peter Mandelson ostře kritizoval USA za poskytování této pomoci a napadl i OSN, která tuto politiku podporuje. Americký obchodní zmocněnec Rob Portman oplátkou označil tento útok za výraz evropské posedlosti.

Mandelson na briefingu vyhlásil, že EU bude v rámci dohody o otevření globálního obchodu se zemědělskými produkty požadovat radikální reformu americké potravinové pomoci. Ta musí být podle něho součástí plánu na rušení exportních subvencí, protože potravinové dary USA v podstatě podporují americké producenty a narušují obchod, řekl komisař.

PŘEČTĚTE SI: Summit WTO pod palbou zevnitř i zvenčí

EU se kritikou pomoci snaží odvést pozornost od kritiky řady rozvojových zemí na vlastní adresu za to, že odmítá nabídnout dostatečné otevření svých trhů zemědělských produktů. To je nyní hlavní důvod toho, že jednání Katarského kola o liberalizaci světového obchodu jsou po čtyřech letech od jejich zahájení zablokovaná.

EU používá k podpoře exportu subvence nejvíce ze všech vyspělých zemí a je pod tlakem na jejich úplné omezení. USA jsou zase největším dodavatelem potravinové pomoci, na jejímž celkovém objemu se podílejí zhruba polovinou; loni to bylo v hodnotě asi 1,1 miliardy dolarů. Podle Mandelsona je tato americká pomoc přímo svázána s cenovými posuny právě dodávaných komodit na americkém trhu.

Portman se Mandelsonovým výrokům podivil a novinářům řekl, že této posedlosti potravinou pomocí nerozumí. "Myslím, že jsou jiné priority, které jsou mnohem důležitější," řekl. Jeho mluvčí Christin Bakerová agentuře Reuters sdělila, že Washington již předložil návrhy na zpřísnění podmínek této pomoci tak, aby nenarušovala obchod.

Peníze nebo potraviny?

EU ve své kritice vychází z toho, že potravinová pomoc je často neefektivní, protože prvotní příčinou podvýživy většinou není nedostatek potravin na trhu, nýbrž chudoba. Potraviny zdarma přitom narušují místní trhy a stlačují ceny pro domácí farmáře, kteří tak nemohou nakoupit osivo na další sezonu. EU proto v postižených zemích prosazuje rozdělování finanční pomoci na nákup
potravin.

Washington však chce zachovat rovnováhu mezi finanční a potravinovou pomocí. Podle USA jsou dodávky komodit často nutné k udržení základní výživy nejpotřebnějších, zatímco peníze lze použít k jiným účelům.

V tom mají USA podporu Světového potravinového programu OSN. Ten dnes v britském deníku Financial Times zveřejnil inzerát, který na WTO apeloval, aby v rámci reformy zemědělského obchodu neodebírala potravinovou pomoci hladovým. "Omezení darů potravinové pomoci OSN by mohlo tyto děti uvrhnout do hladovění," uvádí inzerát.

Mandelsonovi však vadí, že OSN podporuje politiku, která se EU nelíbí. "Považuji za šokující, že agentury OSN financují inzerát, který podporuje politiku narušování obchodu, prováděnou Spojenými státy," řekl komisař.

 

Právě se děje

Další zprávy