Summit WTO pod palbou zevnitř i zvenčí

ČTK, eko
13. 12. 2005 12:40
Hongkong - Světové mocnosti zatím nenacházejí cestu ze zablokovaných jednání o globálním obchodu. Pozornost tak přepnuli jinam, k pomoci nejchudším zemím.

Extrémní bezpečnostní opatření a davy protestujících ke schůzkám světových obchodních mocností patří už roky. V Hongkongu přibyl další rys, na který si summit WTO patrně bude muset zvykat - zachmuřené tváře vyjednavačů.

Televize je zatím snímají podobně často, jako rozvášněný shluk odpůrců, přetlačující se na ulicích kolem místa setkání s policií.

Zákopová válka

Už na tiskové konferenci před zahájením summitu obchodní komisař EU Peter Mandelson jasně ukázal, že se bude snažit mluvit o všem, jen ne o dotační ochraně evropských farmářů. Tu tvrdě kritizují rozvojové země, protože jim brání prodávat své zboží za rovných podmínek. "Koncentrovat se na zemědělství na úkor dalších oblastí bude porážkou ambicí, které jsou tak důležité pro výsledek tohoto kola," prohlásil Mandelson.

Generální tajemník OSN Kofi Annan při zahájení řekl, že členské země WTO musí tento týden pokročit na cestě k dohodě o uvolnění obchodu, jinak zklamou miliony lidí, kteří "prahnou po tom, aby se vlastními silami dostali z chudoby".

"Neschopnost dosáhnout zde výraznějších úspěchů by byla těžkým zklamáním pro chudé lidi po celém světě," řekl Annan v projevu, který přečetl bývalý šéf WTO a nynější hlava obchodní a rozvojové agentury UNCTAD Supchačaj Pchaničpchak. Podle šéfa OSN nastal čas zastavit čtyřleté manévrování a dospět k dohodě, která povzbudí globální ekonomiku a pomůže chudým zemím a milionům jejich obyvatel.

Rozvojové země, závislé především na zemědělství, ovšem chtějí ze všeho nejdřív řešit právě tuto kapitolu. Vzájemná neústupnost tak dovedla summit k "náhradnímu programu" - pomoci chudým.

WTO - protest
WTO - protest | Foto: Reuters

Navzdory tomu, že americký obchodní zmocněnec Rob Portman toto téma jako hlavní poselství hongkongských jednání odmítl akceptovat: "Pokrok v rozvojové pomoci není žádnou náhradou za průlom v otevírání přístupu na trhy."

Příslib miliard

Mandelsonův mluvčí oznámil, že země EU se dohodly na zvýšení výdajů na obchodní pomoc chudým zemím na jednu miliardu eur ročně. Dosud to bylo 400 milionů. Zvýšená podpora podnikatelských programů (například plnění evropských hygienických norem) má platit až od roku 2010.

Z 800 milionů na miliardu eur slibuje navýšit svou obchodní pomoc chudým i sama Evropská komise, a to od roku 2007. Obdobnou sumou prý podpoří rozvoj infrastruktury v zaostalých zemích. "EU nepřijela do Hongkongu s prázdnýma rukama," míní mluvčí Peter Power.

Svůj balík pomoci oznámilo i Japonsko, další země, která si důrazně chrání malý počet svých zemědělců. Tokio slibuje nejméně rozvinutým zemím deset miliard dolarů.

USA sice podpořily plán přístupu nejchudších zemí na vyspělé trhy bez cel a kvót, jak to prosazuje EU. Washington však chce z tohoto programu vyjmout některé země s konkurenceschopnými produkty, zejména v textilu.

Peter Mandelson - zástupce EU na jednání WTO
Peter Mandelson - zástupce EU na jednání WTO | Foto: Reuters

Skupina rozvojových zemí G20 vedená Brazílií pak v memorandu země WTO vyzvala jasně: Předběžnou dohodu o snížení zemědělských cel chceme do dubna. "Abychom pokročili v jiných oblastech, musíme nejprve pokročit v zemědělství," uvádí zpráva G20.

 

Právě se děje

Další zprávy