EU: otevřeme trh armádních zakázek

ČTK, eko
21. 11. 2005 14:11
Brusel - Ministři obrany EU podpořili otevření trhu armádních zakázek.

Evropská unie udělala první krůček k částečnému otevření trhu armádních zakázek v odhadované výši asi 30 miliard eur ročně. Nová pravidla, která mají vpustit více mezinárodní konkurence do hájenství domácích zbrojovek, však zůstanou i po dnešním schválení ministry obrany EU dobrovolná.

"Je to milník, opravdový pokrok na cestě k soutěži na trhu, který po desítky let zůstává pečlivě chráněn," uvedl ředitel Evropské obranné agentury Nick Withey. Konkurence má zajistit efektivnější vynakládání peněz daňových poplatníků i umožnit expanzi evropských zbrojních firem. Tu dosud ztěžuje rozdrobenost trhu.

Nová pravidla vstoupí v platnost od 1. července příštího roku. Členské státy budou mít až do jara čas se rozmyslet, zda se zapojí do dobrovolného režimu. O zakázky v hodnotě vyšší než milion eur by se napříště směly ucházet firmy z celého společenství. Vlády by měly připravované kontrakty zveřejnit na internetu a přislíbit spravedlivé a rovnoprávné zacházení se všemi firmami ze zúčastněných zemí. K vymáhání pravidel se ale nepočítá se žádnými sankcemi.

Stranou zůstane Dánsko, které má ve smlouvě s EU výjimku právě ze společné bezpečnostní politiky. I dalším vládám zůstane pravomoc vyjmout z tendrů nejcitlivější položky. Unijní pravidla hospodářské soutěže vládnoucí vnitřními trhu se totiž nevztahují na sféru národní bezpečnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy