EU bojuje s francouzským patriotismem

ČTK, eko
3. 4. 2006 0:00
Brusel - Evropská komise během týdne zahájí právní kroky proti francouzským opatřením, která omezují zahraniční akciové podíly v domácích firmách v 11 strategických odvětvích.

Francie tato opatření označuje za ekonomický patriotismus, zatímco podle Bruselu jde o nezákonný protekcionismus, jenž má zabránit akvizicím ze strany zahraničních firem.

Komise podle svých představitelů zašle Francii formální dopis, v němž zemi poskytne dva měsíce na vysvětlení, jakým způsobem je možné sloučit tato opatření s pravidly EU o volném pohybu kapitálu.

Pokud nebude komise s odpovědí spokojena, předvolá Francii před Evropský soudní dvůr, aby ji přinutila pravidla změnit.

Prezident komise José Barroso a evropský komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy přislíbili, že budou chránit jednotný trh EU před vytvářením bariér pro akvizice ve jménu ochrany národních zájmů.

Foto: Aktuálně.cz

"Evropské zákony nejsou nějakým nepřátelským břemenem vnucovaným státům proti jejich vůli. Jsou klíčem, který odemkl 50 let míru a prosperity pro lidi v Evropě," prohlásil Barosso ve svém pátečním projevu, ve kterém odsoudil ekonomický nacionalismus.

Evropská komise již zahájila kroky proti Itálii kvůli jejím loňským pokusům zablokovat zahraniční převzetí domácích bank i proti Polsku, jehož vláda se snaží zabránit realizaci polské části fúze italské banky UniCredito s německou HVB.

Přimět neposlušné členské země ke změně zákonů by však mohlo zabrat několik let, píše agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy