Etiopie má svou krizi: V zemi není k dostání Coca-cola

Ekonomika Ekonomika
27. 3. 2009 16:49
Oblíbený nápoj země sice má, chybí jí ale uzávěry na lahve
Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy.
Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy. | Foto: Reuters

Addis Abeba - Africké země se odjakživa potýkají s nedostatkem. Byly časy, kdy došel benzín, mýdlo, cukr, baterie nebo pneumatiky. Ale nikdy ne Coca-cola.

East Africa Bottling Share Company (EABSC), která v regionu tento nápoj i jeho sesterské značky produkuje, minulý týden dočasně uzavřela výrobu v Etiopii, napsala britská BBC.

Nápoj ale nedošel, k mání nejsou uzávěry na lahve.

Firma tak dočasně poslala domů na tisícovku pracovníků továrny. V nedávném prohlášení se EABSC nechala slyšet, že etiopská vláda již stačila zakročit.

Národní pohotovost?

Korespondent BBC v Etiopii popisuje nedostatek Coca-coly v zemi s jistou dávkou nadsázky jako stav národní pohotovosti. V tamních barech není k dostání kola, ale ani Pepsi, Sprite či Fanta. V nabídce prý byla pouze Mirinda.

Dokud se přerušení dodávek nevyřeší, nápoj nebude prodávat na 35 tisíc prodejen po celé zemi.

Děti v ulicích začaly uzávěry sbírat a prodávat je společnostem na recyklaci za asi 0,2 dolaru za kilogram. Coca-cola je normálně k dostání i v těch nejvzdálenějších částech Etiopie i dalších afrických států.

Afrika byla zatím přímých dopadů globální ekonomické krize víceméně ušetřena. I tak je ale očividné, že začíná mít problém s dostatkem deviz, které by udržely etiopskou ekonomiku "při životě", dodal korespondent BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy