Ekonomika EU ztratila důvěru. Ta je nejníž za 23 let

Ekonomika Ekonomika
27. 11. 2008 12:34
Podle zprávy Eurostatu se důvěra průmyslu za poslední měsíc propadla o 6,7 bodu

Brusel - Důvěra v ekonomiku Evropské unie klesla na nejnižší úroveň od roku 1985. Může za to současná krize, která negativně ovlivňuje celé evropské hospodářství.

Tento měsíc se důvěra v hospodářství EU propadla o 6,7 bodu na 70,5 bodu a je není na nejnižší úrovni od roku 1985. V eurozóně je pokles o něco menší, snížil se asi o 5,1 bodu na 74,9 a dosáhl hodnot, které měl naposledy v roce 1993, vyplývá ze zprávy Eurostatu, kterou citují Finanční noviny.

"Důvěra průmyslu se významně propadla v obou regionech. Důvěra ve službách dosáhla rekordního minima v obou regionech od doby, co byl tento ukazatel před 12 lety spuštěn," stojí ve zprávě. Propad důvěry spotřebitelů v ekonomiku unie a eurozóny sice není tak velký, ale pohybuje se výrazně pod dlouhodobým průměrem.

S nejhorší krizí důvěry v hospodářství země se potýkají ve Velké Británii, Polsku, Německu a Nizozemsku. Důvěra v hospodářství padá i v Česku, ale s 82,6 bodu se stále pohybuje vysoko nad unijním průměrem.

Evropské komise se přitom snaží zachránit ekonomickou situaci všemi možnými prostředky. Předseda EK José Barroso se ve středu shodl se svými kolegy na vytvoření balíčku pomoci v celkové hodnotě 200 miliard eur, tedy 1,5 procenta HDP sedmadvacítky.

Jeho součástí je podpora jednotlivých ekonomik, malých a středních podniků a posílení politiky nezaměstnanosti. Vzniknout má dokonce zvláštní fond pro ty, koho stávající hospodářská krize připravila o práci.

V zorném poli komise je i podpora investic do výzkumu a vývoje nebo rozvoje infrastruktury. Pomoc ve výši pět miliard dostanou automobilky na podporu "zelených" technologií.

 

Právě se děje

Další zprávy