EK nechce trestat Francouze za deficit

vid, Reuters
22. 11. 2005 18:06
Brusel – Evropská komise nedoporučí žádnou sankci proti Francii, i když její deficit přesáhne evropské maximum, tři procenta HDP.
Deficit má "na svědomí" francouzský ministr pro rozpočet Jean-François Copé
Deficit má "na svědomí" francouzský ministr pro rozpočet Jean-François Copé | Foto: Aktuálně.cz

Uvedl to v prohlášení komisař pro ekonomické a měnové záležitosti Joaquin Almuna poté, co komise minulý týden zveřejnila ekonomickou předpověď pro členské země EU.

Komise předpokládá, že pokud Francouzi na své rozpočtové politice nic nezmění, bude schodek rozpočtu koncem roku ve výši 3,2 procent hrubého domácího produktu.

V dalších dvou letech by pak byl 3,5 procenta. To by znamenalo, že Francie poruší jedno ze základních pravidel eurozóny v šesti letech po sobě.

Komisař Almuna však ve sdělení také píše: "Podzimní předpověď napovídá, že deficit francouzského rozpočtu mírně překročí 3 procenta HDP, ale ukazuje, že Francie podnikla k jeho snížení účinné kroky."

Právě formulace "účinné kroky" je v diplomatickém jazyce, kterým je sdělení napsáno, důležitá. Komisař dále vysvětluje, že nepovažuje sankce vůči Francii za nutné díky její "opětovné snaze zlepšit nepřiměřený deficit".

Maximální deficit ve výši tří procent HDP je přitom jedním z takzvaných maastrichtských kritérií nutných pro přijetí eura. Dodržovat je musí i země, které již euro mají - to je podstatou takzvaného Paktu stability a růstu. Komise může navrhnout pokutu zemi, která pakt porušila.

Pakt původně prosadily společně Francie a Německo. Poté, co právě tyto dvě země v roce 2002 tříprocentní strop pro deficit překročily, požadovaly po zbytku Evropské unie změkčění jeho podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy