easyJet chce vyrábět ekoJet, tiché a šetrné letadlo

Hana Vorlíčková
15. 6. 2007 12:12
Ekoletoun by měl začít létat do roku 2015
Generální ředitel easyJet Andy Harrison
Generální ředitel easyJet Andy Harrison | Foto: easyJet

Praha/ Londýn - Ekologická doprava s rozšíří ze země do vzduchu. Nízkonákladová společnost easyJet v Londýně představila koncept tak zvaného ekoletounu. Ten by měl začít létat do roku 2015  

Nové letadlo by mělo být až o 25 procent tišší a vydávat o polovinu méně emisí oxidu uhličitého a o tři čtvrtiny méně oxidů dusíku než dnešní nejmodernější letadla boeingů řady 737 a airbusů A320.

Firma se svými požadavky oslovila oba přední výrobce letadel: Firmu Airbus i Boeing. 

"Při současném nastavení a provozu linek společnosti easyJet by takový ekologický letoun vydával méně než 47 gramů oxidu uhličitého na jednoho pasažéra a kilometr. Pro srovnání: V současné době produkuje letoun easyJet 97,5 gramů oxidu uhličitého na jednoho pasažéra a kilometr. Například vůz Toyota Prius generuje 104g CO2 na kilometr. Celkově byla v nedávné době stanovena horní hranice tohoto limitu na 130g CO2 na kilometr," uvádí se v tiskové zprávě easyJet.

Nízkonákladový dopravce, létá na téměř třech stovkách linek do dvaceti zemí Evropy. Má 131 letadel a za posledních 12 měsíců přepravil více než 34 miliónů cestujících.

Na životní prostředí hledí stále více výrobců.

Kromě autzoprůmyslu, kterým tento trend prochází už řadu let, se nároky na šetrnější provoz přesunují například také do počítačového byznysu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy