Demonstrovali a tak museli z firmy ven

Michal Najman
14. 4. 2006 15:30
Praha - Americká společnost Wolverine Packing propustila 21 svých mexických zaměstnanců za jejich účast na demonstracích na podporu práv přistěhovalců. Ty se na konci března konaly po celých Spojených státech.
Foto: Reuters

Podle vyjádření společnosti byli zaměstnanci informováni, že pokud se protestů zúčastní a nenastoupí 27. března do práce, budou propuštěni.

Propuštění zaměstnanci tvrdí, že takového varování se jim nedostalo.

"Kdybych o takovém riziku věděla, protestů bych se nezúčastnila," řekla jedna z propuštěných dělnic.

Informaci o propuštění v otiskl deník Detroit Free Press a společnost byla zahlcena telefonáty novinářů z celého světa. Po takto drtivém tlaku a silné medializaci se společnost včera rozhodla najmout zaměstnance zpět a vyplatit jim ušlou mzdu.

Má to však jeden háček: zpět přijme pouze zaměstnance, kteří prokáží, že mají platná povolení k práci na území USA. To však nemá ani jeden z propuštěných zaměstnanců.

"Celá situace vysílá velmi silný vzkaz - když budete bránit svá práva, budou proti vám použity sankce," řekla Elena Herradová, jedna z mnoha advokátů, kteří se postavili za propuštěné dělníky a snaží se přinutit společnost k jejich opětovnému bezpodmínečnému přijetí.

Právníci doufají, že pozornost médií přiměje společnost k zpětnému najmutí pracovníků. "Mexičtí dělníci nesmějí být utlačováni bez ohledu na jejich legálnost," dodala Herradová.

 

Právě se děje

Další zprávy